CONFLICTE EMPRESARIAL
Misc 23/06/2013

El nucli de Repsol pressiona pel pacte a l'Argentina

La Caixa, Pemex i Sacyr es van reunir amb Brufau per demanar-li una solució negociada per YPF

i
Ignasi Pujol
2 min
El president executiu de Repsol, Antoni Brufau, i el president de CaixaBank, Isidre Fainé.

BarcelonaEl nucli accionarial de Repsol no està disposat a deixar passar els mesos i que el conflicte de la petroliera espanyola amb el govern argentí arran de l'expropiació del 51% d'YPF l'abril de l'any passat s'enquisti encara més. Per això, els màxims responsables de CaixaBank (que té el 12,23% de Repsol), Sacyr (9,53%) i la mexicana Pemex (9,37%) van reunir-se a principis de mes a Barcelona amb el president executiu de Repsol, Antoni Brufau.

L'objectiu de la trobada era insistir en el fet que cal reprendre la via negociadora per resoldre un conflicte que un any després de l'expropiació no ha donat més que maldecaps a Repsol, que ha obert la via judicial a Madrid, Nova York i Buenos Aires. Lluny de resoldre's, el serial ha viscut recentment una nova etapa quan el govern de Cristina Fernández de Kirchner ha anunciat que denunciarà Brufau pel presumpte pagament d'honoraris a membres del consell sense el vistiplau dels accionistes. A la reunió amb Brufau hi van participar el president de CaixaBank i vicepresident de Repsol, Isidre Fainé; el president de Sacyr, Manuel Manrique, i el nou director general de Pemex, Emilio Lozoya.

Fonts de Repsol van declinar comentar la trobada i es van limitar a dir que "les reunions entre accionistes no són notícia".

Sembla que la petroliera mexicana Pemex, que l'estiu del 2011 va aliar-se amb l'anterior president de Sacyr, Luis del Rivero, per aconseguir el control de Repsol, ha fet un pas endavant i s'ha ofert a Brufau per intercedir amb el govern argentí. De fet, algunes informacions apunten que ja s'han produït contactes amb Kirchner, que hauria traslladat a Pemex una proposta per resoldre el conflicte. En qualsevol cas, des de Repsol asseguren que "el consell d'administració no ha rebut cap proposta" d'acord.

Les mateixes fonts remarquen que "l'estratègia de recuperació del valor d'YPF [Repsol reclama als tribunals una compensació de 8.000 milions d'euros] es fa al consell" de la petroliera espanyola. Aquestes paraules són un avís per a navegants, ja que no és la primera vegada que un accionista de Repsol intenta fer de mitjancer amb la Casa Rosada. De fet, Isidre Fainé es va reunir al febrer amb Kirchner i va tornar de Buenos Aires amb una proposta: un preacord valorat en 6.000 milions de dòlars (4.500 milions d'euros) que el consell de Repsol va considerar un insult.

Diferents postures

I és que Brufau no està disposat a acceptar qualsevol solució al que des de la companyia han considerat des d'un inici un "espoli". La via judicial no s'abandonarà si des de Buenos Aires no arriba una oferta que Repsol consideri proporcionada.

En canvi, els accionistes, sense desacreditar Brufau, són partidaris de no eternitzar el conflicte sense intentar obtenir una compensació més aviat que tard.

La clau de volta és la participació de Repsol -que encara manté un 12% d'YPF- en l'explotació del jaciment de cru de Vaca Muerta, la joia de la corona de la petroliera argentina. Pemex també té la intenció de participar en el negoci. El mes passat YPF va firmar un acord amb la nord-americana Chevron per explotar Vaca Muerta.

stats