08/05/2013

La reforma elèctrica llasta Endesa

2 min

Barcelona.Endesa, la primera companyia elèctrica del mercat espanyol, acusa ja en els seus comptes la reforma elèctrica impulsada pel govern espanyol. El grup, controlat en un 92% per l'elèctrica italiana Enel, va tancar el primer trimestre de l'any amb un benefici net de 476 milions d'euros, una xifra que suposa un descens del 23,3% respecte al mateix període de l'any passat.

Concretament, l'empresa va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que les mesures fiscals que van entrar en vigor al gener van tenir un impacte de 145 milions, una xifra que s'eleva a 232 milions si se sumen els canvis normatius aplicats el 2012, com la retallada a la distribució.

A això s'hi ha sumat la menor producció d'Endesa a Espanya -va generar una disminució de la generació d'un 21,8%- pel descens de la demanda i l'aportació superior de les renovables al sistema (només al març les energies netes van absorbir el 51,8% de la generació).

El conseller delegat de l'elèctrica, Andrea Brentan, va plantejar que l'Estat assumeixi fins a 2.700 milions d'euros del denominat dèficit de tarifa estructural, la diferència entre els ingressos i els costos del sistema.

El deute d'Endesa el 31 de març era de 6.864 milions d'euros, dels quals 3.627 corresponen al dèficit de tarifa. L'objectiu del ministeri d'Indústria és que, en els pròxims exercicis, els peatges d'accés siguin suficients per retribuir els costos regulats sense necessitat de partides extraordinàries.

Noves mesures

Per això el ministeri ha adoptat una sèrie de mesures i treballa en una nova reforma energètica, prevista per al juny. No obstant, Brentan va apuntar que la veritable reforma arribarà a final d'any, ja que serà aleshores quan es produiran -segons ell- canvis en el funcionament del mercat majorista o pool , la retribució a les renovables o l'alliberament del mercat.

Andrea Brentan va dir que és just que l'Estat assumeixi part d'aquest problema, en concret l'import derivat dels costos de finançar el dèficit, que ronden entre 2.200 milions i 2.700 milions anuals, mentre que la resta haurà d'anar al mercat.

Brentan també va advocar perquè es mantinguin les retallades a la fotovoltaica, que suposen entre 500 i 700 milions d'euros anuals.

L'elèctrica va detallar que el benefici net a Espanya i Portugal es va reduir un 28,8%, fins als 338 milions d'euros, mentre que el de Llatinoamèrica va caure un 5,5% amb 138 milions.

Endesa va tancar el període amb uns ingressos globals de 8.166 milions d'euros, un 5,6% menys, i un benefici brut d'explotació (ebitda) de 1.682 milions, un 7,9% inferior al del primer trimestre del 2012. La generació total es va reduir un 13,5% amb 32.163 gigawatts-hora (GWh).

stats