ENERGIA
Misc 28/07/2013

La reforma elèctrica posa en perill el desplegament del macroconcurs eòlic

El Govern i les adjudicatàries analitzen l'impacte de l'eliminació de les primes a les renovables

i
Ignasi Pujol
3 min
DÈFICIT HISTÒRIC 
 Catalunya té només el 5% de la potència eòlica instal·lada a Espanya, tot i sumar el 20% del consum elèctric.

BarcelonaEl dèficit històric d'energies renovables a Catalunya pot enquistar-se sine die . La reforma elèctrica aprovada pel govern espanyol el 12 de juliol amenaça seriosament el desplegament de l'eòlica a Catalunya. Actualment hi ha al país una quarantena de parcs eòlics que sumen una potència de 1.258 megawatts (MW), una xifra que equival al 5,52% de la potència instal·lada a Espanya, malgrat que Catalunya concentra el 20% de la demanda elèctrica de l'Estat.

Així, mentre que l'energia del vent absorbeix un 23% de la generació elèctrica a Espanya, a Catalunya representa únicament el 5,63%. I és que, malgrat ser-ne pionera (el primer aerogenerador català es va instal·lar el 1984), Catalunya és la sisena comunitat espanyola en eòlica, per darrere de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia, Andalusia i Aragó. El Govern pretenia esmenar aquest dèficit històric gràcies, en part, al concurs convocat entorn de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'eòlica a Catalunya. A finals del 2010 el tripartit va adjudicar 769 MW al sector privat (l'aliança de Gas Natural Fenosa i Alstom Wind es va adjudicar el 60% de la potència), un fet que havia d'assegurar una inversió de 1.300 milions d'euros i la creació de 1.200 llocs de treball.

Incertesa al sistema

L'inici del desplegament de la potència adjudicada al concurs s'ha anat retardant per problemes judicials (dues associacions ambientalistes van acudir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per impugnar el mapa eòlic i el Govern va recórrer al Suprem) i per la incertesa generada entorn del sistema retributiu de l'energia eòlica, ja que l'any passat el govern espanyol va decretar una moratòria al sistema de primes. La reforma elèctrica aprovada pel consell de ministre fa dues setmanes pot significar l'estocada definitiva a l'eòlica. El nou marc normatiu fixat pel ministeri d'Indústria elimina les primes i estableix que les renovables obtindran una rendibilitat fixa del 7,5%.

Aquest canvi ha enfurismat el sector, que creu que es "trenca la seguretat jurídica" i provocarà una "successió de problemes financers" per als promotors que acabaran afectant la banca. A Catalunya, de moment, la reacció és de prudència, però totes les alarmes estan enceses. Fonts del Govern apunten que tot just ara "els tècnics estan estudiant si és possible calcular les retribucions" al sector. El mateix passa a Gas Natural, el principal adjudicatari del concurs eòlic, que està avaluant l'impacte de la reforma. No obstant, el grup ja ha avançat aquesta setmana durant la seva presentació de resultats del primer semestre que "els retorns regulats del 6%-7% semblen incompatibles amb el cost de capital actual per a les empreses espanyoles". Dit d'una altra manera, al sector privat no li surten els números i no sembla recomanable invertir en un entorn incert.

Fonts pròximes al concurs català expliquen a l'ARA que "encara no estan del tot clares les regles del joc en el futur; però, certament, en aquest moment qualsevol inversió en renovables a Espanya està al congelador i en perill". Tot i que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, assegura que la reforma és compatible amb el desenvolupament de les renovables, l'agència de qualificació creditícia S&P ha advertit que suposa un "cop dur" a les energies verdes.

L'any passat es van posar en marxa vuit parcs eòlics a Catalunya (amb una inversió de 330 milions d'euros), un fet que va suposar un increment del 25% respecte al 2011. Les perspectives per al 2013 ja apuntaven a un estancament (no s'esperava que es construís ni que es posés en marxa cap parc nou), que ara es pot veure enquistat.

El pla de l'energia i el canvi climàtic aprovat pel Govern l'octubre del 2012 preveia assolir una capacitat eòlica de 5.153,6 MW el 2020, una xifra que suposaria multiplicar per quatre la capacitat actual. Per arribar a aquest nivell, el sector privat hauria de fer una inversió de 6.000 milions d'euros, segons la patronal catalana EolicCat.

En l'àmbit espanyol, el sector eòlic va perdre 255 milions d'euros durant la primera meitat de l'any i va destruir 3.600 llocs de treball a causa de les reformes anteriors a l'anunciada aquest mes (bàsicament com a conseqüència de l'impost del 7% fixat l'any passat).

stats