ENERGIA NOVES REGLES
Efímers Tema del dia 13/07/2013

La reforma energètica apuja la llum i colpeja les elèctriques

El rebut s'encareix un 3,2% i es redueix la retribució a les empreses

i
Ignasi Pujol
3 min
DECISIÓ SALOMÒNICA 
 La reforma imposa sacrificis a les elèctriques tradicionals i a les energies netes.

BarcelonaEl govern espanyol ha canviat les regles del joc en el sistema elèctric. El consell de ministres va aprovar ahir el que, segons la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, ha de ser la "solució definitiva" del gran problema del sector energètic a Espanya: el dèficit de tarifa, que correspon a la diferència entre els ingressos i els costos del sistema. Aquesta bombolla elèctrica -ideada pel govern del PP el 2000 per evitar que s'enfilés la inflació amb l'entrada a l'euro- ascendeix actualment a 26.062 milions d'euros (el deute dels consumidors amb el sistema) i és, segons va dir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, "un dels problemes més greus de l'economia" espanyola.

Per això, Brussel·les urgeix des de fa anys Madrid per resoldre el problema. Les successives reformes -l'última, del setembre passat- no han estat més que pedaços que no han evitat que aquest any es generin 4.500 milions d'euros de dèficit. Soria va argumentar que les mesures adoptades pel PP entre el 2012 i el 2013 -retallada de la retribució a les empreses i nous impostos al sector- han evitat una pujada del preu de la llum del 42% i han evitat que els 4.500 milions de dèficit de tarifa d'aquest any no fossin 10.500. Per corregir el dèficit d'enguany només per la via del rebut de la llum, Soria va apuntar que caldria un encariment de la tarifa elèctrica del 19%.

És per això que l'executiu de Mariano Rajoy ha optat per una decisió salomònica -repartint esforços entre les empreses del sector, els pressupostos generals de l'Estat (PGE) i el consumidor- que suposarà una pujada del preu de la llum del 3,2% que es farà efectiva a l'agost.

Tot això, després que Soria admetés que els consumidors espanyols paguen la llum més cara de la Unió Europea (només superats per Irlanda i Xipre, dos sistemes insulars i, per tant, no comparables). Incorporant la nova pujada, l'electricitat s'haurà encarit a Espanya un 8% des de l'inici del 2012 tot i la crisi que castiga les famílies -i empreses, grans consumidores d'energia-. Soria es va vantar que la nova reforma "no es casa amb ningú". El cert és que no deixa ningú satisfet. Ni el mateix govern, que pretenia evitar l'augment de la llum (ja ha pujat un 1,2% aquest mes), però la negativa del ministeri d'Hisenda d'assumir més costos a través dels PGE ho ha impedit. Però com s'aconseguirà aturar la sagnia del dèficit de tarifa?

Més ingressos

Els costos s'han disparat de manera exponencial

El dèficit de tarifa s'ha anat eixamplant pel creixement exponencial dels costos del sistema (sobretot per les primes a les renovables i l'amortització de deute), enfront a la davallada dels ingressos (tot i que entre el 2003 i el 2011 el consumidor mitjà va veure pujar la factura un 63%).

La nova reforma, que s'articularà mitjançant un avantprojecte de llei i un reial decret de mesures urgents, ve a compensar ja aquest any els 4.500 milions de dèficit del 2013. Com? La pujada del preu de la llum del 3,2% per als usuaris de la tarifa d'últim recurs o TUR (que ara s'anomenarà "preu voluntari al petit consumidor"), que són la gran majoria de llars espanyoles, reportarà uns ingressos de 900 milions.

Reducció de costos

Menys rendibilitat per a les empreses del sector

Les empreses elèctriques suportaran la principal partida. En total es reduirà en 2.700 milions d'euros la retribució a les activitats regulades, que inclouen tant el transport i la distribució d'electricitat com els estímuls al règim especial (renovables i cogeneració).

Les energies netes deixaran de regir-se pel mecanisme de primes i es crea un mecanisme fix que intentarà garantir una "rendibilitat raonable" per al sector. Aquest marge serà del 7,5% (equivalent al rendiment mitjà del bo espanyol a deu anys més 300 punts bàsics). Aquest canvi d'escenari, que se suma a la moratòria a les primes imposada pel PP a principis del 2012, pot ser nefast per a un sector, el de les energies netes, que entre el gener i el juny d'aquest any ha generat prop del 50% de l'electricitat produïda a Espanya. L'aposta per les renovables, que Soria assegura que es manté malgrat tot, va ser un pilar estratègic de l'anterior executiu socialista, que va situar Espanya com a líder mundial (això sí, a costa d'engreixar el dèficit de tarifa).

Per a les xarxes de distribució i transport la rendibilitat serà del 6,5%. En paral·lel, es reduiran els pagaments per capacitat i es permetrà aturar (hivernar) una quarta part dels cicles combinats.

Esforç pressupostari

Els PGE assumiran 900 milions d'euros de cost

Els pressupostos generals assumiran 900 milions d'euros per tapar definitivament aquests 4.500 milions de dèficit. El titular d'Indústria va apuntar que s'inclourà un mecanisme d'estabilitat al sistema que ajustarà de manera automàtica ingressos i costos, i s'abandonarà així la "discrecionalitat" del govern en la part regulada de la tarifa. Qualsevol canvi en normatives autonòmiques que comporti sobrecostos per al sistema serà assumit pels consumidors d'aquestes comunitats.

Sobre la possibilitat que les empreses emprenguin accions legals, Soria va dir que estan en tot el seu dret, però que les mesures compleixen amb els últims dictàmens del Suprem i es regeixen per la "rendibilitat raonable" que estableix la llei.

stats