L'ALTRA MIRADA

Un altre conte de Bremen

Bremen adora els contes. Un, dels germans Grimm, li va donar fama mundial: Els músics de Bremen, amb un ase, un gos, un gat i un gall de protagonistes. Una escultura de bronze del quartet animal, situada al costat occidental de l’Ajuntament, és un preuadíssim motiu fotogràfic per als turistes. Les potes davanteres de l’ase estan ben lluents, de tant que hi freguen les mans els visitants. Esclar: diuen que porta sort.

Aquests dies, però, a Bremen qui fa fortuna és un altre protagonista la història del qual també és fantàstica. Ousman Manneh viu un somni i fa somiar a la patidora afició del Werder Bremen. Ben allunyat de la lluita pels títols com en el seu gloriós passat, aquest club va ser subjecte d’escarni durant l’inici de la competició: va ser eliminat en primera ronda de Copa per un rival de Tercera, i després de caure 6-0 a Munic en la primera jornada de Bundesliga el seu porter Felix Wiedwald va haver d’escoltar: “¿Us fiqueu ja en la lluita per la permanència?”

Després de tres derrotes en tres jornades, el Werder Bremen va canviar el tècnic Viktor Skripnik pel fins llavors entrenador del filial Alexander Nouri. L’equip, que aquest diumenge visita el RasenBallsport Leipzig, ja ha sortit de la zona de descens. Nouri ha sigut un bàlsam per a la plantilla i una benedicció per a Manneh, el jove que ell mateix guiava a l’equip sub-23. Fins fa un mes, aquest gambià de 19 anys era un autèntic desconegut que jugava a Tercera, categoria on ha fet tres gols en 28 partits. Ara en porta un en quatre duels de Primera. I quin un: el que va donar el triomf (2-1) la setmana passada davant el Bayer Leverkusen.

No. No és la típica eclosió d’una perla del planter. Ous, com li diuen els companys, no té un talent descomunal. És més aviat un davanter fort, corcó, solidari amb l’esforç col·lectiu. La vida li ha ensenyat sobretot a perseverar. Tot just va arribar fa dos anys a Alemanya com a refugiat. Va fugir de la dictadura de Gàmbia mentre hi deixava la seva mare i les seves germanes, amb qui es telefona ara cada dia. “La seva és una història commovedora, que t’atrapa profundament”, el protegeix, sense voler donar-ne més detalls, el tècnic Nouri.

Manneh va arribar a Bremen sense més pretensió que jugar a futbol. Ho va fer en l’amateur Blumenthaler SV. Però aviat hi va destacar amb 15 gols en 11 partits i el Werder Bremen li va fer el seu primer contracte professional l’endemà de complir 18 anys. Admirador d’Ibrahimovic i de Van Persie, el jove futbolista vol arribar a ser “un dels millors del món”. Ara tot just substitueix els reputats Pizarro i Kruse, lesionats. Però confia a “millorar molt” per continuar narrant unes proeses de conte.