Dos galls a la sala de premsa

Després dels partits de la Bundesliga, a les sales de premsa dels estadis es viu una peculiaritat que agradava força a Pep Guardiola: els entrenadors dels dos equips sempre fan la roda de premsa de forma conjunta. El ritual és que el cap de comunicació del club local demana a tots dos tècnics un breu comentari sobre el partit i després modera el torn de preguntes dels periodistes. Algun cop Guardiola sortia de la sala sorprenentment alleujat, perquè si el matx no havia sigut res de l’altre món ningú més, a part del portaveu del club, l’interpel·lava.

Aquest format de rodes de premsa tan típic de la Bundesliga agilitza la posada en escena on interactuen periodistes i entrenadors i, sobretot, fomenta l’esportivitat entre tots els actors. Difícilment hi ha crítiques a l’àrbitre o al joc del rival, perquè els entrenadors, l’un al costat de l’altre, inevitablement moderen el seu discurs. Esclar que hi ha excepcions. Com en l’última jornada, en què a Leverkusen el tècnic del Bayer, Roger Schmidt, i el del Borussia Dortmund, Thomas Tuchel, van intercanviar-se cops dialèctics enverinats. Els locals van guanyar 2-0 i, just concloure el matx, Tuchel va queixar-se en una primera entrevista televisiva de la duresa que va fer servir el Leverkusen. Hi estava ben preparat, perquè va recordar altres partits: “Hem rebut 21 faltes. I contra el Mainz van ser 20, i davant el Friburg, 27”.

Com tothom s’esperava, la primera pregunta que li van fer a Schmidt en sala de premsa va ser al voltant d’aquesta qüestió. “No he vist ni una sola falta greu. Ha sigut un partit net”, va respondre. Tuchel va fer l’esforç de mossegar-se la llengua, però de seguida un periodista va provocar la seva reacció. “Això d’un partit net ho diu l’entrenador d’un equip que ha fet 21 faltes a l’entrenador d’un equip que n’ha fet 7. Ja és el tercer cop que hem de canviar un jugador lesionat al descans. No he vist cap partit de domini [del Leverkusen] amb un 35% de possessió de la pilota i 21 faltes. Jo he vist un altre partit, ho sento”, va postular Tuchel, replicat de seguida per Schimdt sense que hi hagués interpel·lació d’un periodista pel mig: “També es pot pensar que el Dortmund és bo provocant faltes. I tenir la possessió de la pilota no significa dominar el partit. Com s’ha vist de forma clara”.

L’ambient a la sala de premsa es va fer molt espès. Dues personalitats fortes i dues maneres d’entendre el futbol van xocar. En les sis primeres jornades de Bundesliga el Dortmund ha rebut 114 faltes i n’ha fet 46. Però el seu joc de combinació es mira amb lupa. Tuchel és molt de l’estil de Guardiola. I ja se sap que a Alemanya això és contracultural.