Nagelsmann-Tedesco, el capital dels joves tècnics

Julian Nagelsmann té 29 dies menys que Leo Messi. I Domenico Tedesco, 219 dies menys que Cristiano Ronaldo. Però tots dos ja acaparen focus... com a entrenadors. És encara molt aviat per saber si la seva rivalitat esportiva es convertirà en un clàssic, però amb el seu primer enfrontament ja han fet història. El Hoffenheim de Nagelsmann ha guanyat (2-0) el Schalke de Tedesco aquesta jornada, però si aquest partit tindrà un lloc destacable a les hemeroteques és per haver sigut l’escenari del primer cara a cara entre els dos tècnics més joves de les principals lligues europees.

Tots dos van treure’s la llicència professional tot just l’any passat. Van ser companys de classe a l’escola d’entrenadors de la Federació Alemanya de Futbol (DFB). Tedesco llavors dirigia l’equip sub-17 del Hoffenheim i va treure la millor nota de la promoció. Nagelsmann, que durant el curs de formació el van promocionar del sub-19 al primer equip del mateix club, va obtenir la segona millor qualificació. De dilluns a dimecres assistien a classe. Sovint compartien trajecte de cotxe. Nagelsmann, que amb 28 anys es va convertir en el tècnic més jove debutant a la Bundesliga, es posava a primera fila i expressava clarament la seva opinió. Tedesco s’asseia a l’última i s’aplicava amb diligència més aviat sense fer soroll. Posteriorment, només li van caldre 11 partits a Segona per guanyar-se una plaça al Schalke.

El futbol alemany ha entès com pocs el valor de donar oportunitats a joves entrenadors en categories inferiors perquè vagin afilant la mirada i els coneixements mentre van evolucionant com els mateixos joves jugadors. Tot va començar el 2000, després del fracàs alemany a l’Eurocopa. A tot el país es van començar a construir centres de futbol base i s’hi van traslladar també joves tècnics. Alhora es van posar en marxa les lligues nacionals sub-17 i sub-19.

No és casualitat que sis dels 18 tècnics de Primera a la Bundesliga tinguin menys 40 anys: Nagelsmann en té 30; Tedesco, 32; Hannes Wolf (Stuttgart), 36, i Alexander Nouri (Bremen), Manuel Baum (Augsburg) i Sandro Schwarz (Magúncia), 38. La mitjana d’edat dels entrenadors del campionat alemany el 2007 era de 49 i ara és de 44. A Itàlia la mitjana actual és de 50 anys, mentre que als campionats espanyol i anglès és de 51.

Ser més jove o més vell no és cap mèrit en si. El valor és apostar per algú que, sense tenir un nom fet, s’escarrassa en la feina amb talent i passió des de ben avall.

A la Bundesliga no es pagaran mai 222 milions d’euros per un futbolista ni una xifra que s’hi assembli. El capital són els joves entrenadors que optimitzen l’evolució de joves jugadors.