BANANENFLANKE

Saba nova a la Bundesliga

Alguna cosa està canviant a la Bundesliga. El Bayern fitxa el jugador més car de la història del campionat alemany, però la fascinació gira més aviat al voltant d’altres fitxatges que ni tan sols són futbolistes, sinó... entrenadors!

L’holandès Peter Bosz, de 53 anys, ha deixat l’Ajax per dirigir el Borussia Dortmund post-Tuchel; el conservador Bayer Leverkusen confia la seva banqueta a un tècnic, Heiko Herrlich (45 anys), que ve de celebrar dos ascensos seguits amb el Ratisbona, des de la lliga regional fins a la Segona Divisió, i el Schalke ha fulminat Markus Weinzierl per entregar-se a l’italoalemany Domenico Tedesco, que als 31 anys arriba a la convulsa Gelsenkirchen amb l’aval d’haver salvat, en tot just tres mesos de feina, l’Aue del descens a Tercera.

S’ha de tenir coratge per fer aquestes apostes, sobretot en els dos últims casos. Herrlich i Tedesco basen la seva experiència en categories inferiors i de formació de jugadors, però clubs importants s’han mostrat disposats a pagar les seves clàusules de sortida després d’haver-los observat amb feines de scouting, com si fossin jugadors. Herrlich, exdavanter internacional, va viure una etapa curta i no reeixida com a tècnic d’un Primera amb el Bochum i també va treballar a la Federació Alemanya (DFB). Tedesco va obtenir la millor nota de l’escola d’entrenadors de la DFB i va estar als filials de l’Stuttgart i del Hoffenheim abans de rescatar l’Aue. És impossible parlar d’ells sense referir-se a Julian Nagelsmann, que amb 28 anys es va fer càrrec del Hoffenheim per mantenir-lo a Primera i amb 29 acaba de renovar amb el club després de classificar-lo per a la prèvia de la Lliga de Campions. No és d’estranyar que ara diversos directors esportius de la Bundesliga es llancin a trobar el seu particular Nagelsmann.

Que estem davant d’una autèntica novetat no ho discuteixen ni els més rancis del futbol alemany. Des de fa anys hi havia un grup relativament petit d’entrenadors que tenien la sort de repartir-se els equips sense gaire competència. Els Slomka, Stanislawski, Pezzaiuoli, Labbadia, Veh, Schaaf, Magath o Neururer podien ocupar diverses vacants segons es donava la circumstància. Ara la DFB presumeix de formar millor els nous tècnics i els clubs els tenen més sota el radar des que comencen en equips filials. És l’oportunitat per als Nagelsmann, Herrlich, Tedesco, però també per als Nouri (37 anys) -ben estimat a Bremen-, Manuel Baum (37), valorat a Augsburg, o Hannes Wolf (36), heroi de l’ascens de l’Stuttgart. Només queda una objecció: quan s’obrirà la Bundesliga a joves tècnics forasters? Òscar Garcia bé hauria pogut enriquir aquest panorama.