05/03/2011

Calen segons quines entrevistes?

2 min

Aquesta setmana han detingut un comando d'ETA i als informatius hem vist les imatges clàssiques d'aquest tipus de notícies. A saber, policies traient els detinguts emmanillats d'algun edifici i fent un passeig de pocs metres fins a un cotxe que, quan tothom és a lloc, surt escopetejat cap algun lloc indeterminat.

La novetat és que aquesta vegada han complementat la informació amb entrevistes a la vídua i al germà d'una de les persones assassinades pels detinguts. Tots dos són gent sensata i dimarts van aparèixer per Antena 3, Cuatro, La Sexta i Telecinco amb una actitud serena que no tinc gens clar que jo mantindria si em trobés en la mateixa circumstància.

Les declaracions van ser, si fa o no fa, les mateixes a totes bandes: que la detenció dels assassins del seu marit i germà, respectivament, els ha recordat el moment dels fets i que la notícia els provoca una barreja entre satisfacció i alleujament. Naturalment, res a dir sobre aquesta qüestió perquè les víctimes mai han de ser jutjades. En tot cas el que ha de ser jutjat és la utilització que se'n fa. I aquest és el tema, la decisió de les quatre cadenes d'anar a buscar precisament aquestes persones per obtenir aquestes declaracions.

Quin era l'objectiu? Informar? Molt bé, suposem que sí, que es tractava d'això. I, de què volien informar-nos, exactament? ¿Que la família d'un dels assassinats s'alegrava per la detenció dels assassins? Bé, això ja ho suposàvem. Informativament parlant (i no emocionalment), què ens aporten als espectadors aquestes declaracions? Ens fan entendre millor la notícia? No. ¿Complementen algun matís? Tampoc.

Per tant, ¿pot ser que aquestes quatre cadenes busquessin una altra cosa? Una cosa que no va buscar TV3, que també va donar la notícia, però sense necessitat de treure els familiars. Potser sí. I potser comença per espec i acaba per tacle .

stats