LA LLAMBREGADA

Dos articles per reflexionar-hi

Ahir van circular molt per la xarxa dos articles. El de l’escriptor gallec Suso de Toro a Eldiario.es és una reflexió sobre com no s’informa de Catalunya a Espanya (concretament, parla de censura). Però ho aprofita per recordar una cosa que sovint s’oblida: aquests baronets regionals, tant del PP com del PSOE, a qui agrada tant remenar la cueta (digui’n Bono o Rodríguez Ibarra, digui’n Monago o Revilla), són algú gràcies al fet que tenen una autonomia on governar, i si la tenen és gràcies a les anomenades comunitats històriques.

I l’article el clou afirmant:“Pot ser que la independència sigui el millor. Potser tota la gent que mai ha volgut conèixer aquest país català, que sempre l’ha ignorat, quedarà més tranquil·la independitzant-se finalment de Catalunya”.

A l’article publicat al Clarín de l’Argentina, Núria Amat torna a comparar Artur Mas amb Hitler, parla de virus nacionalista que infecta un poble i de règim extremista; de manipulació de la informació, limitació de llibertats i violents enfrontaments, i compara Catalunya amb els Balcans. I tot seguit escriu la paraula cosmopolitisme. I quan algú escriu aquesta paraula sempre deixo de llegir perquè el que ve a continuació acostuma a estar més caducat que una roda de premsa de Karanka.

El més interessant de tot plegat és que Suso de Toro viu a Galícia i Núria Amat a Catalunya, i això demostra que estar en un lloc no és garantia d’estar entenent res. De res.