Publicitat
Publicitat

L'ESCANDALL

Rachlin, l’Stradivarius i els amics

El violinista torna a Mallorca per actuar en diferents indrets com el castell de Bellver, on ja tocà l’any passat

Julian Rachlin torna a ser aquí, amb el seu Stradivarius sota el braç. Un instrument cedit des del 2009 per la Fundació Dkfm Angelika Prokopp al virtuós que ens acompanyarà durant cinc concerts aquest estiu, un dins el cicle d’Estius Simfònics i els altres quatre, amb el títol de ‘Summer Premium’ a diferents indrets, acompanyat pels seus amics. Tornant al violí que podrem gaudir, Antoni Stradivari el va construir l’any 1704, la seva millor època, que abraça des de 1700 fins al 1720. Va ser adquirit per un aristòcrata rus, el baró Von Liebig. Posteriorment, varen tocar l’ex- Liebig -així és conegut l’instrument en l’actualitat- primer Wofgang Schneiderhan i, després, el no menys virtuós Rony Rogof.

El castell de Bellver, la torre de Canyamel, la Cartoixa de Valldemossa i el claustre de Sant Domingo, a Pollença, seran testimonis dels esdeveniments. Esdeveniments en plural no tan sols pel nombre de concerts, que també, sinó perquè en cadascun d’ells interpretarà un programa diferent, i en alguns casos també variaran els músics que l’acompanyen.

Julian Rachlin és artista en residència de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, un autèntic luxe, la qual cosa vol dir que l’hem tingut a l’abast des que l’any passat va actuar al castell de Bellver als Estius Simfònics, per després repetir en el setè concert de la temporada passada. Al mateix castell tornarà aquest estiu. Primer, avui, dins el cicle d’Estius Simfònics, acompanyat i dirigint l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, interpretarà l’ Obertura Fantasia, Romeu i Julieta, de Piotr Ílitx Txaikovski; el Concert núm. 5 per a violí, de Wolfgang Amadeus Mozart, i, per finalitzar, la Simfonia núm 5, també de Txaikovski, qui va dir que devia a Mozart haver-se dedicat a la música, tot just després d’escoltar el Don Giovanni.

L’any 2001, a Dubrovnik, Julian Rachlin va muntar el seu propi festival, un festival itinerant, que va rodolant pel món sota el títol de ‘Julian Rachlin and Friends’, que no són pocs, i tots de nivell superior, com són ara els pianistes Alexei Volodin, Itamar Golan i Sophie Rachlin, els violoncel·listes Boris Adrianov i l’incommensurable Mischa Maisky, i els violinistes Sarah McElravy, Janine Jansen i Joji Hattori. Les actuacions estan programades per a dia 7 a la torre de Canyamel, dia 10 al castell de Bellver, el dimecres 11 al claustre de la Cartoixa de Valldemossa i el 12 al claustre de Sant Domingo dins el Festival de Pollença. A Txaikovski i Mozart hi hem d’afegir Claude Debussy, Dmitri Xostakóvitx, Sergei Prokoviev, Cesar Franck, Ludwig Van Beethoven, Johannes Brahms i Jean Sibelius. Un calidoscopi musical tan complet com coherent, un festival romàntic de gran nivell, que potser ben bé podríem qualificar d’insuperable, sense concessions, bellesa, qualitat i màxima dificultat, gosaria a dir que amb Xostakóvitx com a màxima estrella d’aquest univers inabastable i amb una selecció de composicions impecable. Tot a escala mundial.