OBSERVATORI

L’alvocat, a preu d’or

Quan miro imatges i parlo amb els avis, sempre em fixo i els pregunto què i com menjaven. Potser no ens n’adonem, però a poc a poc tant la manera de menjar com la de cuinar van canviant. Avui m’agradaria parlar sobre l’alvocat, aquesta fruita que els mil·lenials adorem. Jo encara recordo la primera vegada que en vaig menjar, fa tres anys a Xile. Allà l’anomenen palta i sempre la posen al pa i a l’amanida. És com el seu oli d’oliva.

Els principals productors d’alvocat del món són Mèxic, la República Dominicana, el Perú, Indonèsia i Colòmbia, i els principals importadors són els Estats Units, Holanda, França, el Regne Unit i Espanya. Els que trobem als supermercats d’aquí el més probable és que siguin de Mèxic, el Perú, Xile o Israel. La varietat més comúna és la Hass, que és la que tenim al cap quan pensem en aquest fruita exòtica: forma de pera amb la pell rugosa i fosca.

Espanya és l’únic país europeu que en cultiva. El 90% de la producció es fa a Màlaga i Granada, una producció que, tot i que en siguem deficitaris, es destina majoritàriament a l’exportació a altres països europeus. També és la porta d’entrada a Europa d’aquest producte, així els comercialitzadors espanyols poden abastir els clients europeus tot l’any. Als blogs agrícoles últimament s’ha escrit molt sobre el seu cultiu, per la rendibilitat que ofereix -que supera la dels cítrics-, alhora que permet collir sense pressa, ja que madura un cop l’has separat de l’arbre. Aquest cultiu té una peculiaritat: com l’olivera i d’altres, després d’un any de bona collita en ve un de dolenta.

Pel que fa al preu, aquest any l’alvocat ha superat tots els rècords. El mal temps ha provocat que la producció a Califòrnia hagi disminuït un 50% -de manera que els EUA s’han vist obligats a augmentar-ne les importacions- i a Mèxic ha caigut un 20%. Per afegir-hi raons, les importacions augmenten: als països occidentals ho fan en valors de dos dígits, però a la Xina ho fa a un ritme del 250% anual.

Aquest fruit està associat a la moda healthy del moment i tant cuiners famosos com cadenes de menjar ràpid com Chipotle, Subway o KFC l’han posat als seus menús. Els xinesos, a més, no tenen seguretat social, així que cada dia es cuiden més. Els agricultors d’alvocat tenen sort que els xinesos no tinguin experiència en aquest cultiu, tot i que la Xina va anunciar fa uns mesos la compra a cop de talonari del principal productor d’alvocats d’Austràlia.

Si us voleu beneficiar de tot això hi ha empreses que cotitzen a borsa que en comercialitzen, com Calavo Growers i Fresh del Monte. Tot i que és possible que arribeu tard, ja que el mercat està al dia de tot.