22/01/2016

Els joves de Balears han perdut un terç del salari durant la crisi

3 min
Els joves de Balears  Han perdut un terç del salari durant la crisi

PalmaQuatre de cada deu joves (en concret un 38%) que tenien un salari el 2009 l’han perdut durant la crisi. L’anàlisi de l“Estadística de mercat de treball i pensions en les fonts tributàries” que ha dut a terme la Fundació Gadeso permet concloure que la població menor de 30 anys és, amb molta diferència, la que més s’ha vist castigada per la falta d’oportunitats laborals.

En concret, l’any 2007 es registraren a les Illes un total de 82.887 assalariats menors de 25 anys (5.837 de 16 a 17 anys i 77.050 de 18 a 25 anys). Si es compara aquest resultat amb el de 2014 (última dada disponible) es pot veure un descens que se situa gairebé en un 38%.

Els tècnics de Gadeso hipotetitzen que aquesta situació podria ser el resultat de la combinació de la manca d’ofertes de feina i la conseqüent permanència al sistema educatiu, “a més de la migració, sense descartar dèficits educatius, formatius i d’habilitats per incorporar-se a un mercat laboral cada vegada més exigent”. Des de Gadesco tampoc no descarten que molts joves s’incorporin al món laboral com a autònoms econòmicament dependents (TRADE), o, senzillament, com a “autònoms forçats”.

L’estructura d’edat de la població illenca situa la majoria dels assalariats -un 76,7%- en la franja d’edat compresa entre els 26 i els 55 anys. El col·lectiu de persones assalariades joves (de 16 a 25 anys) representa només l’11,3% dels assalariats, i el de majors (56 anys o més) el 12 %.

Minva salarial

Però perdre llocs de feina no ha estat l’únic impacte que ha tingut sobre la població juvenil la crisi econòmica i la pretesa recuperació, que precisament es fonamenta en la precarització dels treballadors de menys edat. Els menors de 25 anys han perdut entre un 33 i un 34% del salari mitjà que tenien entre 2009 i 2014, segons dades de l’Agència Tributària, mentre que la població major de 35 anys ‘només’ ha patit minves que, en cap dels grups d’edat de fins als 65 anys, no superen el 7%. El grup intermedi, els que tenen entre 26 i 35 anys, també han vist com els seus salaris es reduïen en un 14% i quedaven en uns 14.000 euros bruts a l’any.

Val a dir que el salari dels menors de 18 anys només representa un 17,5% del salari mitjà total, i el de persones de 18 a 25 anys representa un 36,7%.

La major pèrdua de salari del col·lectiu d’assalariats joves s’explica per la creixent precarietat laboral que pateixen. Els joves rarament treballen més de sis mesos l’any i són el col·lectiu amb més contractació laboral a temps parcial. Tampoc es pot obviar l’efecte en la baixada dels salaris que tenen les condicions de feina amb contractes de pràctiques, aprenentatge i formació.

En opinió dels especialistes de Gadeso, “cal tenir en compte les males condicions salarials dels becaris i de les becaries, fins i tot, dels que desenvolupen funcions que requereixen una gran qualificació”, per entendre uns salaris mitjans tan baixos, a més del fet que no totes les jornades, ni de bon tros, són completes. “No debades, alguna literatura de sociologia del treball parla del fenomen del becaria”, recorden des de la Fundació.

Els salaris minsos per als treballadors joves, en opinió de Gadeso, poden provocar que milers de joves pateixin una primera experiència laboral negativa, fet que genera “rebuig de les primeres ocupacions per sobrequalificació que, alhora, provoquen l’augment del nombre de persones joves Ni-Ni, és a dir, que ni treballen ni estudien”.

En tot cas, la resta de ciutadans que ja no són joves tampoc poden presumir de salaris massa elevats. Els més afortunats, els que tenen entre 55 i 65 anys, cobren 22.600 euros anuals de mitjana.

stats