Societat 10/05/2014

A les Balears ja preocupa l’auge de les ‘rutes etíliques’

Jaume Perelló
3 min

PalmaLa majoria del PP al Parlament balear no va atendre la proposta del grup ecosobiranista Més d’incloure en la legislació turística el control i sobretot la sanció de les excursions etíliques, l’última moda del turisme de borratxera que des de fa uns anys es comercialitza a Magalluf, una de les zones turístiques del municipi de Calvià.

El que es coneix com a pub crawling triomfa entre els joves britànics. Consisteix a comprar un abonament per recórrer diferents bars i tenir dret a diferents consumicions, normalment en quantitats que asseguren un nivell etílic prou alt per perdre el control. El més preocupant és que aquest producte es comercialitza com si fos una visita a la catedral o una excursió d’un dia.

Magalluf i, concretament, Punta Ballena, acull cada nit d’estiu un veritable descontrol de joves sota els efectes d’alcohol i drogues, que omplen els carrers d’ampolles i crits, i que fins i tot s’enfronten a qualsevol conductor que passi per la zona. “Magalluf no pot apostar per aquest turisme, i el Parlament balear hauria d’haver instat el govern a perseguir i regular aquestes activitats que no fan cap bé al sector”, assegura el diputat que va fer la proposta, David Abril.

El PP, que té majoria absoluta, va rebutjar a la comissió de turisme la iniciativa de controlar les excursions etíliques, i únicament va aprovar encarregar a la conselleria de Salut que “estudiï” el fenomen. Per la seva banda, l’Ajuntament de Calvià no es va atrevir al març a prohibir aquestes activitats, i les va regular de manera molt genèrica, mitjançant una ordenança municipal, gràcies als vots del PP i l’abstenció del PSOE.

Empresaris dividits

Javier Pierotti és un empresari que l’any passat va escriure a totes les administracions públiques, inclòs el govern estatal, per denunciar la situació “caòtica” de Punta Ballena, i els perjudicis que té el turisme etílic per al mobiliari urbà, la imatge de la zona i les empreses. La seva campanya va incloure fins i tot un vídeo en què es mostra com turistes beguts acorralen un vehicle i no el deixen circular. “Aquests joves viuen dia i nit alcoholitzats”, explica.

Però no hi ha unanimitat en la crítica. Existeixen negocis de venda de begudes alcohòliques, com petits supermercats o pubs que són “aturada” del pub crawling, que temen perdre aquest turisme i “que no en vingui cap altre”. De fet, l’Associació de Comerciants Turístics Acotur va demanar, per boca del seu president, José Tirado, que “es reguli aquesta fórmula”, que qualifiquen d’“innovadora”.

Magalluf és la zona turística de les Balears, juntament amb Sant Antoni, a Eivissa, que més han vist perjudicada la seva imatge pel turisme de borratxera. Les xarxes socials s’omplen cada estiu d’imatges no només de joves que van de bar en bar amb la polsera indicativa que han comprat un excursió etílica, sinó d’altres que mostren com els seus companys juguen al perillós joc de passar de balcó a balcó, o de provar sort i llançar-se a la piscina des de l’habitació. El balconing es cobra cada any unes quantes vides.

També algunes zones que van ser pioneres, com Platja de Palma i l’Arenal, veuen arribar amb la primavera els membres dels kegel clubs. Són clubs de bitlles que van omplint una guardiola tot l’any entre els seus membres i que “desembarquen” disposats a passar tres o quatre dies bevent sangria dins de galledes amb palletes sota un sol de justícia. L’Ajuntament de Palma va prohibir aquest botellón a la seva platja de bandera l’any passat.

stats