30/08/2015

Bauzá va deixar perdre 20 milions d’euros de fons europeus i 19 més perillen

3 min
NO ES COBRARÀ LA SUBVENCIÓ 
 Els diferents programes operatius, en concret el de 2007-2013, marquen unes línies d’actuació i s’aproven els projectes. Però si no es justifica de manera adequada, Europa no paga ni un euro. El cas del Casal Balaguer n’és un.

PalmaL’expresident del Govern popular José Ramón Bauzá passarà als annals de la política autonòmica per molts motius, però no per la bona gestió dels fons europeus, dels quals en va deixar perdre prop de 20 i dels quals encara en perillen 19 més que el nou Executiu intenta ‘salvar’ mitjançant una justificació accelerada i una reprogramació en els casos en què és possible, amb un termini molt ajustat que acaba el proper 31 de desembre.

Es tracta, principalment, de partides del programa operatiu del Fons Social Europeu corresponent al període 2007-2013, pel qual Balears tenia una assignació total de 38 milions d’euros. Per aconseguir cobrar aquesta quantitat, les Illes havien d’invertir exactament el doble, “ja que el Fons Social paga el 50% d’allò que hagis executat, gastat i acreditat en temps i forma, dins els paràmetres del programa pactat”, recorda el director general de fons europeus, Félix Pablo.

Només del fons social europeu, se n’han perdut 13,2 milions. No tot és estrictament atribuïble al Govern de José Ramón Bauzá, ja que quan es va fer càrrec de l’Executiu li quedaven només uns mesos fins desembre per intentar executar el que havia deixat pendent el Pacte, però el resultat no va ser gaire bo i es perderen 2,4 milions.

L’any següent, el 2012, caducaren 1,8 milions, que varen ser 2,3 el 2013 i que el 2014 arribaren a la impressionant xifra de 6,6 milions d’euros. Cap comunitat autònoma de l’estat espanyol ha aconseguit aquest rècord negatiu d’incomplir durant tot un mandat, 4 anys seguits, els compromisos adquirits.

Per tot plegat, la Comissió Europea comunicà a Balears el novembre de 2014 la suspensió dels pagaments del Fons Social Europeu: 13,2 milions sense justificar, un 34% del total del programa fracassat, més de 3 milions d’euros que es transferiren el 2013 en el programa d’adaptabilitat i ocupació en una reprogramació i dels quals tampoc s’aconseguí acreditar cap execució, fet que suma 16,2 milions perduts.

A més de perdre 16,2 milions del programa del Fons Social Europeu, Balears tampoc va ser capaç de complir amb el programa de desenvolupament regional (FEDER), del qual l’any 2011 va caducar la possibilitat de cobrar 3,6 milions d’euros.

Els motius d’aquesta tudadissa de doblers públics que la Unió Europea havia reservat per a Balears i que mai no arribaran per no haver executat els programes compromesos són diverses. “És evident que Balears no ha estat un bon exemple de gestió de fons públics els darrers anys. Es pacten uns programes, unes inversions, però la Comissió no paga el seu 50% fins que no s’ha executat i abonat el 100%. Si no dediques esforços i supervises constantment els projectes, lògicament s’acumula un retard, que pot acabar desembocant en un incompliment i, per tant, en la pèrdua dels recursos, com és el cas. De tot el que s’hagi gastat un ajuntament o el mateix govern en projectes afectats per aquestes irregularitats, no podrà recuperar-ne la meitat, tal com preveia, perquè Europa no ho pagarà”, explica Félix Pablo.

Més per perdre

Ocupació i emprenedoria, inclusió social i educació eren les prioritats del programa del Fons Social Europeu, curiosament línies d’actuació que coincidien amb les demandes de la societat els darrers anys. Entitats socials lamentaven la manca de finançament i resulta que hi havia recursos públics europeus esperant. “Però si tu no ho prioritzes, fas el projecte, l’executes i el pagues, llavors no disposes del 50% que finança el programa. En aquest sentit, les retallades i la reducció de personal adscrit a projectes han tingut un impacte claríssim sobre la gestió d’aquests fons”, diu el director general.

Ara, Félix Pablo treballa amb l’Estat i Brussel·les per lluitar ja no pels 19 milions de 2007-2013, que són irrecuperables, sinó pels 19 que estan en risc “a causa de la mala gestió anterior”, sentencia.

stats