18/10/2015

Buils, Flaquer i Llompart, jutjats el 30 de novembre pel cas Banif

2 min
UN CAS MÉS 
 Buils ja ha estat condemnat per altres casos de corrupció. A la imatge d’arxiu acudeix a declarar amb Miquel Nadal.

Palma4 anys i 4 mesos de presó per a Xisco Buils i 20 d’inhabilitació per a càrrec públic pels delictes de malbaratament, així com inhabilitació de 10 anys pel de prevaricació. 3 anys i 8 mesos i 9 d’inhabilització per malbaratament per a Miquel Àngel Flaquer i 1 any de presó i 2 d’inhabilitació per a Àlvaro Llompart. Aquestes són les dures peticions de pena de la Fiscalia Anticorrupció per als directius d’UM i excàrrecs públics per haver desviat presumptament els interessos bancaris d’1,2 milions d’euros públics.

L’operació, que ja té data de judici, el 30 de novembre, rebé, segons el fiscal Miguel Angel Subirán -responsable del Ministeri Públic en aquest cas-, la col·laboració d’un empleat de l’entitat financera Banif, Carlos Otero, per a qui es demanen 3 anys de presó per ser un cooperador imprescindible en la trama.

Els fets es remunten al març del 2008 quan Xisco Buils, com a titular de la Conselleria de Turisme, obrí un compte corrent a Banif a nom de l’Inestur, amb qui aleshores era el responsable econòmic, Álvaro Llompart, “i sense el coneixement del gerent, Antoni Oliver”. Tampoc no tenien l’autorització preceptiva de la Direcció General del Tresor. Evidentment, el compte corrent no l’obrien sense cap objectiu concret, sinó per transferir, en dues operacions, un total d’1,2 milions d’euros, procedents d’un compte del BBVA amb el qual operava Inestur.

La Direcció General del Tresor havia advertit els ara acusats que no podien obrir el compte corrent i molt menys tranferir-hi capital públic, ja que aquesta entitat no està inclosa en l’acord general que té el govern amb un nombre considerable de bancs. Segons els càlculs de la Direcció General del Tresor efecuats durant la investigació, els interessos generats per aquest capital durant els mesos que va ser en el compte de Banif haurien de ser d’uns 30.871 euros, però aquesta quantitat mai no va aparèixer.

Per tant, Anticorrupció acusa els tres exmembres d’UM d’haver provocat un perjudici de 30.871 euros al Tresor Públic, i per això els considera responsables d’un delicte de malbaratament i prevaricació, i a l’empleat de l’entitat financera el situa com a autor, inductor i cooperador necessari pel malbaratament i per la prevaricació, i li demana tres anys.

El més beneficiat en l’acusació del fiscal és Alvaro Llompart, a qui el Ministeri Públic aplica un atenuant molt qualificat de confessió, prevista en el Codi Penal, i que limita la petició de presó a 1 any més les inhabilitacions per a càrrec públic.

Fou precisament Álvaro Llompart, que a més de responsable econòmic de l’Inestur era comptable d’UM, qui telefonà personalment a Banif una vegada els doblers havien estat ingressats en el compte per reclamar unes claus i poder així operar per Internet. Però “l’entitat va sospitar que els acusats pretenien, amb aquesta actitud, lucrar-se personalment i no va remetre cap clau operativa”, assegura el fiscal. Finalment, l’entitat financera va decidir cancel·lar el compte i restituir el capital, sense interessos, a l’Inestur.

Per això, per la inexistència de profit econòmic, la Fiscalia considera que Banif ha de respondre i aportar els 30.871 euros, i que, si no ho fa, en respondran subsidiàriament els acusats, a raó d’un 80% entre Buils i Flaquer, i un 20% Llompart i l’empleat del banc privat.

stats