TERRITORI

El Consell diu que l’impacte de Santa Cirga és “inassumible”

La consellera Mercedes Garrido diu que primer cal un debat de model abans dels macroprojectes

L’impacte territorial i paisatgístic del parc solar de Santa Cirga (Manacor) és “inassumible” per Mallorca. El Consell insular, i en concret la seva màxima responsable territorial, Mercedes Garrido, considera “inassumible” l’impacte territorial i el volum d’implantació sobre el terreny que tindrà el projecte, que ocuparà 90 hectàrees. “És una aberració des del punt de vista del territori i de l’escala que té Mallorca. Hem de pensar que és un parc de la mida del nucli de Son Servera”, va dir ahir Mercedes Garrido a l’ARA Balears.

El Consell de Mallorca prepara dos informes, un de la Direcció Insular de Territori i un altre d’Urbanisme, en el qual analitzarà tots els impactes i conseqüències que suposarà una macroinstal·lació d’aquestes característiques, que ja ha estat criticada per organitzacions ecologistes i que va ser reprovada completament pel Consistori afectat, el de Manacor, aquesta mateixa setmana.

Comissió de Medi Ambient

Aquests informes seran remesos a la Comissió balear de Medi Ambient, que presideix Antoni Alorda i que és l’organisme que ha de resoldre el futur d’aquest projecte, una vegada la Direcció General d’Energia li va traslladar el recurs de l’empresa contra la desestimació inicial per part del Govern. Ara, Medi Ambient ha de decidir si l’impacte que provocarà és assumible. De moment, el Consistori afectat, les organitzacions ecologistes i el Consell de Mallorca s’hi mostren contraris, si bé sembla que els tècnics de Medi Ambient que informen del macroparc no consideren que el paisatge sigui un element “suficient” per oposar-s’hi.

La responsable de Territori del Consell, que té previst impulsar la posada en valor del paisatge, troba que “el primer que cal fer és un debat de model, obert a la societat, entre tots els actors, els especialistes i les diferents administracions implicades. Un debat, però, que es faci sense l’espasa de Dàmocles d’un macroprojecte d’aquestes característiques”, va dir. La màxima institució insular engegarà “aviat” una sèrie d’iniciatives per fomentar el debat precisament sobre aquells projectes més impactants.

Què trobaria el ciutadà d’un nou poble?

La consellera de Territori, Mercedes Garrido, va assegurar ahir a l’ARA Balears que Santa Cirga ocupa el mateix espai, 90 hectàrees, que alguns nuclis de pobles de Mallorca, i va afirmar que està convençuda que es generaria una enorme polèmica si algú proposàs “crear un nou poble. Idò això és precisament el que ocuparà aquest megaparc, l’extensió d’un nucli urbà, així, de cop, al bell mig del camp. No és el model que volem per al nostre territori, i molt menys sense un debat previ en el qual intervinguin experts, organismes..., i trobem la manera d’encaixar la necessària energia neta amb el respecte pel paisatge i pel territori”, digué.