IMPOST TURÍSTIC

L’ecotaxa s’estrena sense renou i amb la indiferència dels turistes

La polèmica política i empresarial queda enrere i els visitants no posen emperons a pagar
L’ecotaxa s’estrena sense renou i amb la indiferència dels turistes / ISAAC BUJ

L’èxit turístic de Balears, amb una ocupació que frega el 100% i que s’ha venut des de fa mesos, fa que el sector hoteler, el gran enemic de l’ecotaxa, hagi enterrat la destral de guerra. L’inici del cobrament de l’impost va passar sense pena ni glòria pel que fa als seus opositors, que ja dedicaren temps i esforç a criticar-lo en el passat i ahir divendres senzillament es limitaren a cobrar-lo en els seus establiments.

En contra del que s’havia anunciat, la immensa majoria dels turistes el pagaren sense cap tipus de problema. Com a molt, alguns s’interessaren per la novetat i fins i tot pel que es farà amb els recursos recaptats. En definitiva, l’acceptació, que en alguns casos era resignació i en d’altres, la majoria, indiferència, va ser la tònica dominant d’una jornada en la qual les recepcions estaven més pendents del volum de les entrades i de la manca de disponibilitat d’habitacions que no de l’ecotaxa. El debat social i polític de l’impost està completament superat i, ara mateix, en aquest àmbit ja només queda l’interès de saber on aniran a parar els primers recursos recaptats, i a quin tipus de projectes es donarà suport.

El GOB no va desaprofitar la jornada d’ahir per insistir en el seu desacord sobre la destinació de recursos a projectes per fomentar el turisme: “Sense plantejar la possibilitat de limitar el nombre de visitants pot suposar un greu problema per al proveïment d’aigua, la saturació automobilística, la massificació de les platges i la desaparició accelerada d’espais naturals”. Els ecologistes consideren un despropòsit que l’ecotaxa no s’adreci veritablement a la reducció de la pressió turística i es faci servir parcialment per la promoció.