CORRUPCIÓ
Política 24/05/2013

Munar i Matas, pacte secret per alterar l'urbanisme

Jaume Perelló
2 min
Jaume Matas ja va ser condemnat per la primera peça del cas Palma Arena.

Palma.Quan encara compleix una pena de tres anys per haver pagat amb diners públics al seu comptable personal, Bartomeu Vicens -exresponsable de la planificació territorial de Mallorca- va decidir aquesta setmana canviar la seva estratègia judicial. Dues setmanes abans que comenci el judici pel cas Can Domenge, per uns terrenys públics que es van vendre de manera presumptament fraudulenta per construir-hi habitatges, Vicens ha decidit lliurar una confessió voluntària en què explica tots els detalls de l'operació, inclosa una comissió de 4 milions d'euros que hauria pagat l'empresa adjudicatària dels terrenys, Sacresa, als polítics d'Unió Mallorquina, el partit que governava el Consell de Mallorca. Les revelacions de Bartomeu Vicens fan un repàs a com es van produir dues de les operacions urbanístiques més importants fetes a Palma en els últims anys. L'exconseller ha afirmat: "En el transcurs d'un dinar Maria Antònia Munar em va explicar que havia pactat amb Jaume Matas segregar la finca de Can Domenge, de manera que el PP [al Govern Balear] podria desenvolupar el Palma Arena, un projecte en què Matas tenia molt d'interès". Palma Arena és el nom d'un velòdrom que l'expresident balear va impulsar personalment per acollir un Mundial de ciclisme i que va costar 110 milions d'euros en lloc dels 48 pressupostats en el projecte inicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una confessió de quatre folis

Les explicacions que Vicens ha fet arribar a la justícia mitjançant un escrit de quatre folis vénen a confirmar que els dos màxims responsables de les principals institucions, Jaume Matas pel Govern Balear i Maria Antònia Munar com a presidenta del Consell, havien pactat secretament repartir-se una finca pública a Palma i poder desenvolupar un projecte emblemàtic cadascú. Les dues operacions han acabat als tribunals. El cas Palma Arena s'ha dividit en diferents peces separades, i en el primer judici Matas ja va ser condemnat a sis anys de presó.

Per la seva banda, Maria Antònia Munar, juntament amb la cúpula d'Unió Mallorquina, serà jutjada a partir del 5 de juny pel cas Can Domenge. La denúncia original la va formular l'empresa Núñez i Navarro, que havia concursat per aconseguir el solar de Can Domenge i construir-hi pisos. La seva oferta superava els 60 milions d'euros, mentre que la guanyadora, Sacresa, només en va oferir 30. Un cas certament únic, ja que el Consell de Mallorca havia fixat un preu màxim per vendre aquests terrenys públics, una circumstància que va ser decisiva de cara als resultats del concurs. La confessió de l'exconseller de planificació territorial ha confirmat que el procediment estava manipulat i pactat prèviament.

stats