MANACOR

Els Nadal, entre els que cobraran 4,5 M per una zona verda

El TSJIB redueix a la tercera part la generosa indemnització fixada pel jurat d’expropiació

Els propietaris dels terrenys de Torre Florida, les conegudes famílies manacorines Suasi, Mascaró, Lliteres i Nadal, cobraran 4,5 milions d’euros de l’Ajuntament de Manacor i no els 14,7 milions que havia decretat el Jurat Provincial d’Expropiació com a compensació per la declaració dels terrenys com a zona verda, i contra la qual el Consistori va recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears.

La Sala Contenciosa Administrativa, presidida pel magistrat Gabriel Fiol, ha acceptat un dels principals arguments de l’Ajuntament de Manacor en la seva reclamació, que considerava desproporcionat fixar en 14,7 milions la indemnització que va establir el jurat per a uns terrenys que s’havien qualificat com a zona verda al Pla General. L’Ajuntament va exposar en el seu recurs que la reclamació de les quatre famílies propietàries s’havia fet el 10 de novembre de 2011, i que no li eren d’aplicació els criteris establerts en un reial decret del mateix any.

La sala pren en consideració aquest argument i aplica un preu considerablement inferior, de 233 euros el metre quadrat, que suposen un dret indemnitzatori de 4,2 milions d’euros, als quals sumen els magistrats un 5% d’afecció, de manera que totalitza els 4,5 milions d’euros que fixa la sentència.

Aquest preu és una tercera part del que havia fixat el jurat d’expropiació, però així i tot és molt més elevat del que considera just el Consistori. Això s’explica perquè la sala sí que dóna per acreditat que els terrenys formen part de la trama urbana i també que tenen dotacions d’aigua potable i de clavegueram.

El grup de famílies propietàries havia pagat 1,8 milions per aquests terrenys, que ara costaran 4,5 milions a l’Ajuntament.

Més casos

Els propietaris dels terrenys que han estat objecte de litigi són prou coneguts a Manacor. Alguns dels llinatges d’aquesta causa no hi figuren directament, sinó darrere societats, com és el cas dels Nadal, que són administradors de Goramendi Siglo XXI. Aquesta família i altres llinatges vinculats a la construcció, com Mascaró, han anat aconseguint el control de les àrees de possible creixement municipal.

Una vegada el Consistori va planificar el desenvolupament d’aquestes zones, la qualificació de zones verdes va provocar que els propietaris reclamassin la pertinent compensació per no poder urbanitzar. En el cas de la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia, els titulars aconseguiren una resolució de 14,7 milions que va indignar en el si de diferents forces polítiques locals i també entre bona part dels manacorins. Ara, la sala redueix el preu a la tercera part.

Un altre cas que també va acabar als tribunals és el que correspon a la rotonda del Cilindre (12.700 m2). El jurat d’expropiació valorà els terrenys en 141.000 euros, la mateixa xifra que l’Ajuntament, però els propietaris no estaven d’acord amb el preu just i varen recórrer a la justícia amb una petició que arriba als 41 milions. La mateixa sala del Tribunal Superior de Justícia de Balears sentencià que en absolut esqueia tan descomunal indemnització i ho deixà en els 141.000 euros.