TRAMA CORRUPTA

Noguera estudia demanar la personació en el cas

El tinent de batle vol garantir que es posa fi a l’arbitrarietat a Urbanisme

Una de les primeres mesures del tinent batle i regidor d’Urbanisme i Model de Ciutat, Antoni Noguera, quan arribà a Cort fou destituir Javier Pomar com a cap del departament d’Activitats. L’equip “estava avisat” sobre un funcionament com a mínim peculiar, i coneixia algunes queixes de ciutadans de constants arbitrarietats del departament.

Per si no n’hi hagués prou, els acabats d’arribar a la direcció d’Urbanisme es trobaren una investigació judicial que reclamava molta documentació i que començava a apuntar diferents funcionaris. Tot plegat feia voltes sobre el mateix eix: tractament diferent a determinats expedients en funció de qui n’era el peticionari. “Alguns advocats i empresaris de l’oci entraven sense cap tipus de cita prèvia, parlaven amb funcionaris sobre expedients; era evident que tenien fil directe”, explica un funcionari de Cort que demana no ser identificat. “Tothom sabia que hi havia gent i expedients que es miraven amb molt interès, que venien recomanats, i d’altres que senzillament no existien. Però ningú no s’atrevia a denunciar”, diu el testimoni.

Nou cap

Noguera i el seu equip, el gerent i el director general, havien de nomenar un nou cap de llicències i, arribat el moment, no tenien clar com fer-ho sense promocionar algú que pogués estar implicat en la presumpta trama que emparava les irregularitats i el tracte diferenciat als expedients i hi participava.

Segons ha pogut saber l’ARA Balears de fonts properes al cas, el tinent de batle Antoni Noguera va aprofitar el contacte amb els investigadors, principalment la Policia Nacional, per consultar alguns detalls de l’expedient, ja que estava preocupat per la possibilitat que es nomenàs algú implicat. Antoni Noguera no ha volgut confirmar-ho ni desmentir-ho.

Allò que sí que ha admès el tinent de batle és que “seria convenient” que l’Ajuntament de Palma es pogués personar en la causa, atès que “estan sortint informacions que afecten el departament d’Urbanisme i persones concretes, i els responsables de l’àrea necessitam disposar d’aquesta informació, perquè som responsables de les tramitacions en curs”, afirma Antoni Noguera, qui estudia tornar a demanar la personació municipal, que ja va ser denegada una vegada.

Són diversos els funcionaris que figuren en l’expedient judicial, assenyalats com a persones que actuaven de manera arbitrària o que es deixaven dirigir des de fora del departament. Fins i tot alguns testimonis i imputats ja han assegurat que alguns dels màxims responsables d’Urbanisme, inclòs el gerent en l’etapa del PP, eren controlats per José María Rodríguez. També en una de les múltiples converses telefòniques enregistrades, la policia va enxampar un dels principals implicats en la trama telefonant a un dels jurídics del departament, Gabriel Buades Feliu, a qui demanaren informació sobre un expedient concret que interessava a un promotor. Tot i que, sempre segons el que diu telefònicament l’investigat, el funcionari li dóna la informació, així mateix l’adverteix que s’ha d’anar alerta “perquè ara les coses ja es fan de manera diferent”.

El fet és que el departament de llicències i activitats acumula un llarg historial d’incidències, amb denúncies de particulars que no s’explicaven com se’ls denegava un determinat projecte, o com algunes denúncies sobre locals que excedien els límits del renou eren ignorades sistemàticament. El cas que investiga el jutge Manuel Penalva en comença a explicar els perquès.