19/12/2015

Palma, tot un centre... d’explotació laboral

3 min
Una part dels 22 locals clausurats des de divendres es troben al centre de Palma. La ciutat ha vist que el turisme s’aboca amb ganes al centre antic.

PalmaAna és el nom fictici d’una treballadora d’un restaurant del centre de Palma. Fa feina 12 hores diàries, “que alguns dies són 14 o 15”, té un dia lliure o cap. “I si no t’agrada, ja saps on hi ha el portal”, els diu el propietari, un ciutadà estranger que va arribar a Ciutat fa 5 anys atret pel boom turístic del centre.

Segons aquesta empleada, “va pagar un traspàs car i sembla que està molt pressionat pels bancs. I ho pagam els treballadors. Tu veus la caixa que es fa cada dia i et demanes com podem cobrar aquests salaris. 620 € en blanc i, després, una quantitat variable en negre, però mai passam dels 800€. Tenc un contracte de 30 hores setmanals, i som de les privilegiades”, explica. “Tots els treballadors llevat d’un som immigrants”, resumeix.

Quan se li demana per què no denuncien la situació, la resposta és molt senzilla: “Perdríem la feina en 24 hores”. José García, secretari d’Acció Sindical i Salut Laboral d’UGT, coneix centenars d’històries com aquesta. “La precarització de l’hostaleria i la restauració ha anat a més. I a Palma, amb l’increment del turisme al centre de la ciutat, s’han posat en marxa molts negocis amb un patró similar: immigrants contractats a mitja jornada, o menys, i cobrant una part important en negre. A tot estirar, l’encarregat és un ciutadà espanyol. El problema és que, quan denuncies i Inspecció de Treball hi va, molts no col·laboren, perquè per damunt de tot volen conservar la feina.

Preus cars dels lloguers

Una part dels 22 locals clausurats des de divendres per ordre del jutge José Manuel Sobrino, que investiga una presumpta trama d’explotació laboral, són al centre de Palma. La ciutat ha vist com el turisme, que històricament havia girat l’esquena al centre antic, ara s’hi aboca amb ganes: creuers, llogaters de pisos i visitants que lloguen un cotxe i vénen per gaudir del barri vell, les compres i l’oferta gastronòmica. “Hi ha hagut un boom de bars i restaurants, i això ha disparat el preu dels lloguers. Molts s’endeuten i en al cap d’un any han de tancar”, diu un agent immobiliari dels més antics de Palma, que té oficina al centre i no vol que consti el seu nom.

L’empresari sovint ha de fer front a lloguers altíssims i retalla costos pressionant al màxim la seva mà d’obra. Un conegudíssim restaurant de l’entorn de la plaça de l’Olivar de Palma, d’una cadena de tres establiments, està immersa en un altre cas judicial per importants irregularitats laborals, denunciades per Inspecció de Treball. El cas fou destapat per José García, d’UGT. A la denúncia, un relat esgarrifós. “L’empresari obliga a treballar de franc els primers dies, sense donar els empleats d’alta a la Seguretat Social. No paga la nocturnitat i es fan jornals de 14 hores per part de treballadors contractats a temps parcial. No tenen dies lliures, ni els festius que marca el calendari, que tampoc es compensen. No hi ha calendari de vacances”, diu el document. “A més, l’empresari es queda amb un 2,10% de les propines”, figura en una acta de l’expedient.

De totes maneres, diu José García, “el centre de Palma ha viscut aquest boom d’explotació laboral, però aquesta no és patrimoni exclusiu de la ciutat. A les zones turístiques clàssiques ens trobam barbaritats. Del carrer de la cervesa, n’he denunciat tots els locals. Allà no lliura ningú en 6 mesos. En alguns casos, no es tracta el treballador com a una persona. No hi ha drets”.

Un altre cas molt habitual són “els estrangers de països com Romania i Bulgària; vénen aquí a fer la temporada en algun hotel. Els paguen 1.200 €, però els en descompten 600 per habitació i manutenció. Els tenen tancats 6 mesos. És impossible que un habitant local accepti aquestes condicions, i per això l’atur ni a l’estiu baixa de les 50.000 persones. Ja en podem dur, de turistes, si aplicam aquest model”, diu.

Ginés Díez, secretari d’Hostaleria de CCOO, ha dit un pic i un altre que l’economia submergida en el sector turístic “és enorme i l’hem de fer surar, amb la precarietat laboral, perquè van de la mà”. Aquest veterà sindicalista ja advertí en la campanya del Govern de fa unes setmanes que “cal mantenir les investigacions sempre en marxa. Prop d’un 90% dels empresaris d’hostaleria no compleix el conveni col·lectiu”.

Díez també s’ha mostrat preocupat per la Llei turística, que disposa un reglament gens favorable als treballadors “en matèria d’horaris, repartiment dels dies festius”.

La patronal de restauració de CAEB, arran de l’operació contra els 22 establiments, no ha dubtat a lamentar aquestes pràctiques i ha assegurat que són una competència deslleial amb els que compleixen la llei. I és ben cert que Palma conserva molts establiments emblemàtics, amb professionals remunerats segons conveni i sense trampes. Per això, els empresaris de veritat agraeixen que el sistema castigui els que volen fer-se rics aviat, a costa de la salut i la dignitat dels empleats.

stats