07/03/2015

“El lideratge social i empresarial ja no és qüestió d’una persona, sinó d’un equip”

2 min
CONFERÈNCIA
 Castiñeira va parlar a l’hotel Valparaíso convidat pel Cercle d’Economia.

PalmaFalten líders, o els que hi ha ja no són com els d’abans. Una frase recurrent que sovint es fa servir per intentar explicar algunes de les mancances que té la societat d’avui. El doctor i llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació i articulista de l’ARA Balears Àngel Castiñeira coneix bé molts líders socials i econòmics perquè, a més d’estudiar-los, n’ha format molts des de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE-Universitat Ramon Llull, que dirigeix.

Ahir, convidat pel Cercle d’Economia de Balears, va intentar respondre la qüestió de si manquen líders en la societat actual. “Crec que la societat evoluciona, canvia, i que el concepte de líder és el primer que hem de redefinir. Per tenir un bon líder, ja sigui polític o empresarial, cal que hi hagi una visió. Una visió, un diagnòstic i una proposta. Però, en contra del que es pugui pensar, aquesta visió no ha de ser unipersonal. Això és un concepte que jo diria que ha quedat un poc antiquat. Si no hi ha un grup de persones, un equip en el cas professional, que comparteixen aquesta passió i les ganes d’afrontar un repte, no hi ha lideratge possible”, assegura.

Arrossegar la massa

Aquella idea d’un líder que arrossegava la massa i aconseguia uns objectius ha quedat un poc obsoleta, en opinió del professor. “Per mi, hem de començar a pensar en el paper que juga el conjunt, la gent que acompanya el líder. Si no hi ha un grup de persones disposat a acompanyar, i això vol dir també a formar part de l’esforç i del sacrifici que significa una transformació, és poc probable que un, per molt talent de què disposi, pugui acabar assolint els objectius”, sentencia.

Castiñeira està d’acord que ara mateix hi ha una sensació molt negativa envers molts dels referents que tenia la societat. Però creu que no basta amb una decepció. “Estam enfadats, decebuts. Consideram que ens han fallat. Però evidenment és necessari fer una anàlisi rigorosa del que ha passat i de com molts de ciutadans s’han anat desentenent de la cosa pública o fins i tot de les actituds de determinades empreses. Per mi hi ha dos aprenentatges importants: sense la implicació de molts no hi ha lideratge possible i aquest s’ha de sustentar en els valors”, declara.

I és que per Castiñeria les habilitats professionals o les competències no són suficients. “Fa anys que identificam com a essencial el talent personal. Si ho volem dir en paraules més senzilles, la qualitat humana. No podem defensar un model de lideratge basat únicament en aquella agressivitat o duresa que se’ns presentava com a garantia d’èxit professional o empresarial. Cal també una mirada, una actitud davant la vida, que incorpori els valors. Pot ser un bon president un malparit? A curt termini, potser, però jo defens quelcom molt més complet”, assenyala.

Directius i empresaris escoltaren atentament les reflexions de Castiñeira ahir al Valparaíso. El gerent del Cercle d’Economia, Tomeu Cantallops, assegura que “els nostres directius i empresaris “s’enfronten a un moment de canvi, a una societat que està en plena transformació, i és important desenvolupar noves maneres d’enfrontar-nos als desafiaments, com la gestió dels equips o la incorporació dels valors en el dia a dia de la nostra activitat”, afirma.

stats