28/11/2015

52.900 treballadors de Balears han arribat fa menys de 3 anys

2 min
52.900 treballadors de Balears han arribat fa menys de 3 anys

PalmaBalears té 52.900 treballadors ocupats procedents de fora de les Illes i que han arribat fa menys de tres anys, fet que suposa un 11,6% del total de la població que té feina. La comunitat se situa així com la segona amb més percentatge de treballador nouvingut, només per darrere de Madrid, que té un 12,7% de la població ocupada en la mateixa situació.

D’aquestes 52.900 persones, 43.500 són a les Illes des de fa entre 1 i 3 anys, i la resta, 9.400 empleats, hi han arribat fa 1 any o menys, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Hi ha un altre grup també molt significatiu, de 25.900 persones, que hi està des de fa menys de 5 anys.

Tot plegat confirma un model econòmic molt dinàmic, d’anada i tornada, que no precisament ofereix estabilitat i que es caracteritza per una oferta laboral de professions amb baix requeriment formatiu i d’especialització, gràcies a un sector serveis que està muntat per assistir el turisme de masses.

El que els analistes consideren un bon indici -que augmenti una mica la mobilitat perquè això significa que es genera ocupació i els aturats tornen a tenir la il·lusió de provar sort-, a Balears és un sistema instal·lat en el model i que suposa un canvi constant de plantilles i dificultats per a l’especialització i la millora de la qualitat.

Dades estatals

Pel que fa a les dades estatals, en termes absoluts, 452.900 dels 17.454.800 ciutadans que figuren com a ocupats en el primer trimestre de 2015 residien al municipi actual des de fa menys d’un any. Per la seva banda, 14.848.600 ocupats (el 85,1% del total) fa cinc anys o més que estan en el mateix municipi.

Un de cada tres ocupats no ha canviat de municipi de residència des del seu naixement, mentre que entre els que sí que han canviat de municipi de residència el 38,7% tenia la residència anterior a la mateixa província, el 4,2% procedia d’una altra província de la mateixa comunitat autònoma, el 15,2% d’una altra comunitat i el 8,4% d’un altre país.

En l’estadística en què no surten els treballadors de Balears és en la de mobilitat dins la mateixa comunitat autònoma, ja que és poc significatiu el cas d’un canvi d’illa i perquè per molt que una persona trobi feina en un altre municipi dins la seva mateixa illa, les distàncies no solen ser prou grans com per forçar un canvi de lloc de residència.

Així, la major mobilitat intracomunitària es dóna a Catalunya, a Madrid i al País Valencià, les que generen ocupació i tenen major grandària. A escala estatal, el nombre d’ocupats que han canviat de municipi de residència dins la mateixa comunitat autònoma fa menys d’un any és de 276.900.

L’anàlisi de l’INE també revela que un de cada tres ocupats no ha canviat de municipi de residència des que va néixer. La mobilitat més elevada es dóna dins de la mateixa província.

La mobilitat geogràfica també fa diferències entre els estrangers i els espanyols. Lògicament, una persona que ja ha decidit abandonar el seu país d’origen té menys reticència a desplaçar-se dins un mateix estat. En l’últim any ha canviat de municipi de residència el 7,6% dels ocupats estrangers, enfront del 2,0% dels ocupats espanyols.

stats