Misc 04/10/2017

Turistes a prova de cassolades

Cancel·lacions anecdòtiques, curiositat i gens de por són la tònica el dia de l’aturada general a Catalunya

Joan Callarissa
4 min
Turistes a prova  de cassolades

BarcelonaL’agitat panorama polític i social que viu Catalunya ha desembocat en dies de molta mobilització als carrers del país, sobretot del centre de Barcelona, on els turistes encara estan vivint el que ells consideren estiu. Aquí es troben amb cassolades, manifestacions, banderes a dojo i, ahir, botigues i bars tancats. No obstant, sembla que aquest agitat panorama no els provoca gaire espant.

Així ho expliquen els mateixos turistes i també treballadors d’hotels com Jacobo Nistal, recepcionista dels apartaments de quatre estrelles Ako, situats a tocar de plaça Universitat, epicentre de moltes de les protestes aquests dies. “Gairebé tots sabien alguna cosa del que està passant a Catalunya abans de venir. No els ha agafat per sorpresa. Sobretot els europeus, que solen estar-ne més al cas”, explica Nistal. De fora d’Europa assenyala els visitants dels països àrabs com els que menys idea en tenen i els que potser ho han rebut “amb més sorpresa”. “Uns saudites es van espantar una mica quan la cassolada els va agafar sortint de La Tagliatella”, recorda.

En relació a la vaga d’ahir, Nistal destaca les contrarietats que genera als turistes per la manca de serveis. “Per exemple, un nord-americà que ha vingut a operar-se dues hèrnies a Barcelona havia de marxar avui, però no ho ha pogut fer perquè no podíem garantir-li que pogués agafar un taxi a l’hora. Ha hagut de posposar la sortida un dia”, relata.

En sentit positiu es manifesta Anastasia S., que va arribar a Barcelona precisament l’1 d’octubre amb la seva família. “Ens ho esperàvem. A la recepció ens van informar de la vaga. Però no pensàvem que seria tan gran. En qualsevol cas, penso que la gent d’aquí està en el seu dret de fer-ho”, explicava ahir aquesta noia amb una bossa de l’exclusiva botiga Max Mara del passeig de Gràcia penjant del braç. “Avui hem aprofitat el dia per visitar llocs apartats del centre, hem passejat i hem anat a cafès i de compres”, reconeix l’Anastasia, que sap perfectament que part de l’afluència a la manifestació d’avui es deu al fet que “la policia va ser cruel amb la gent que volia votar”. “Barcelona és segura per a nosaltres. Mai deixaria de recomanar-la per aquests problemes que està havent-hi”, afirma la turista russa, que diu que està contenta “d’estar vivint un moment històric”.

En aquesta mateixa línia s’expressa Marc Sancho, director de l’hotel heterofriendly Axel, situat al número 33 del carrer Aribau. “En un primer moment se sorprenen i senten una mica d’angoixa, però quan surten veuen que les concentracions són pacífiques i es calmen. De fet, finalment acaben sentint admiració”, explica Sancho, que explica una anècdota com a exemple. “Uns turistes europeus avui no podien tornar les bicis que havien llogat i han hagut de venir amb les bicis aquí. Quan han arribat estaven molt sorpresos per com veuen que es comporta la gent”, narra el director de l’Axel, un dels hotels que té més ocupació de la ciutat i que no ha patit cancel·lacions específicament per la situació política. Els turistes saben que “aquí s’està buscant un referèndum que s’està negant”, recorda Sancho.

Tampoc dona gaire importància a la situació Karin Dietz, que està allotjada a l’Axel amb una amiga. “Havíem llegit informació sobre la qüestió i estàvem preparades”, explica la bavaresa, que trepitja per primer cop la ciutat. Després d’haver passejat tot el dia, ahir a la tarda explicava que creu que les manifestacions “no són perilloses” i que “n’hi ha prou estant atents”. “Sempre hi ha dos o tres borratxos que eclipsen la majoria pacífica”, lamenta. En preguntar-li si coneix els motius que han portat tanta gent al carrer aquests dies, diu que sí. “Tots els noticiaris d’Alemanya han mostrat el que ha passat aquí. No poden fer-vos això. Hem de tenir llibertat i vosaltres sou pacífics. No a la violència”, sentencia Dietz, que assegura haver “llegit la història d’Espanya” i que espera que “Catalunya se’n pugui separar”.

El recepcionista de l’Hotel Cram Pedro Crespo respon que la situació actual intriga els hostes de l’establiment més que no pas els espanta. “Pregunten per tot. Per la vaga i per tot. Alguns ens pregunten si la cassolada durarà tota la nit... Alguns abans de venir fins i tot ens envien enllaços de notícies que han llegit per preguntar-nos sobre el tema”, comenta. Tot i això, opina que davant de tot el que està passant al país els turistes estan “més fastiguejats pels inconvenients que no pas espantats”.

Pel que fa a la relació entre els turistes i el clam independentista al carrer, explica el cas que més li ha cridat l’atenció: “Una ucraïnesa el dia 11 de setembre va entrar a fer-nos una pregunta amb tot el marxandatge independentista a sobre: la bandera, la polsera, la samarreta... Era com una superwoman catalana”, descriu el recepcionista, que assenyala que les cancel·lacions són “poc significatives”.

Encara de manera més desenfadada s’ho pren el turisme més jove i amb menys poder adquisitiu. Al hostel Urbany BCN GO, de Gran Via 563, Esteban Novo explica que alguns fins i tot se sumen a les protestes. “Avui [ahir per al lector] un noi fins i tot s’ha comprat la bandera i s’ha unit a la manifestació”, apunta l’argentí, que en general parla de “normalitat” i de “curiositat”. “Si han vingut només dos dies i un hi ha vaga els molesta, però de por no en tenen. La gent més aviat vol veure de què va tot plegat”, afirma Novo, que opina que “el que passi aquesta setmana potser marcarà una mica”.

stats