CALOR DIGITAL

Miquel Antoja: “Si no tingués xarxes també cuinaria durant setze hores al dia”

A Instagram és un dels cinc xefs espanyols més seguits, amb 360.000 followers

El badaloní Miquel Antoja ( @miquelantoja)  no trobava la seva vocació fins que la cuina va passar per davant seu. Anys després del debut com a cuiner té una botiga de menjar per emportar a la seva ciutat, el Foodlona, i un perfil d'Instagram on penja vídeos amb receptes amb milers de reproduccions. En aquesta xarxa és un dels cinc xefs espanyols més seguits, amb 360.000 'followers'. Els plats que hi ensenya a fer són deliciosos, i el seu to, molt didàctic.

Com seria el teu estiu ideal?

El meu estiu ideal estaria dividit en tres fases: treballar al juny; a partir del 15 de juliol, deixar de treballar, gaudir de festivals de música amb els amics i fer alguna escapada pels pobles de la Península o una ruta en furgoneta per Europa; al setembre faria les illes Balears: visitar platges xules, llogar un veler, gaudir d’una bona gastronomia i decidir en cada moment què fer.

Però com serà el teu estiu real?

El meu estiu real serà treballar setze hores diàries i escapar-me alguna hora per anar a la platja o a la piscina i fer esport. El cap de setmana intentaré sortir als xiringuitos a prendre alguna cosa o anar a algun concert.

T’inspira més l’estiu per cuinar?

Si emociona el client, em fa la mateixa il·lusió, és igual la complexitat que tingui el que cuino.

Com és la vida del cuiner quan arriba aquesta època de l’any?

Si a un li agrada la seva feina, l’emociona tot l’any, sigui estiu, sigui hivern [...] A l’estiu tenim productes nous com les cireres, les maduixes, el meló i la síndria, i plats frescos com les carns fredes i les cremes. Cal adaptar-se a cada època de l’any. M’agrada molt cuinar amb productes de temporada i de proximitat. Crec que és important per fomentar l’economia local.

Què et van dir els teus pares quan els vas dir que volies ser cuiner?

Jo era un bala perduda, però vaig tenir la sort que els meus pares van confiar en mi i em van dir “Si t’equivoques, ens equivoquem tots” i van invertir els seus diners en ajudar-me a estudiar la carrera de cuina. Jo no sabia si m’agradaria, però hi van confiar. Sento que em va tocar la loteria, perquè vaig trobar una cosa que mai hauria imaginat que m’agradaria tant.

¿És més difícil ser chef influencer des de Badalona?

Jo crec que no és qüestió del lloc on visquis, sinó d’elaborar contingut de qualitat. És la part bona de les xarxes socials, que arribes a tot el món.

Sempre et toca cuinar per als amics?

Per a mi és un plaer cuinar per a la gent que estimo. Això sí, no m’agrada fer-ho de qualsevol manera ni a mitges, prefereixo fer-ho bé: organitzar-ho.

Si no tinguessis xarxes, a què dedicaries el temps que t’ocupen?

Potser faria una mica més d’esport... O m’estaria igualment a la cuina! [...] Seguiria treballant i cuinant setze hores al dia, però simplement no ho gravaria.

¿Creus que podràs apagar el mòbil en algun moment aquest estiu?

Crec que només el podré apagar quan agafi algun vol...