07/11/2011

Un míting a cobert mentre es congria, implacable, la tempesta perfecta

2 min

Estava programat a la plaça de bous, però al final va ser al pavelló de la Fonteta de Sant Lluís. L'excusa va ser el pronòstic meteorològic. El míting de Rubalcaba a València va tenir lloc, doncs, a cobert però el PP no va trigar a suggerir que, en realitat, els socialistes tenien por de "no omplir". El local, realment, estava de gom a gom. I va ploure molt poc, però la tempesta anava per dins.

Sobre tots els oradors, sobre el públic expectant, aviat es va materialitzar un núvol molt espès. Al sostre del pavelló, la carcanada metàl·lica regalimava parracs misteriosament xifrats. Alguns asseguraven, a més, haver vist aurèoles de la mateixa primera matèria sobre la calba del mateix candidat. Era l'enquesta del CIS. Dos dies abans, en efecte, el Centre d'Investigacions Sociològiques havia fet públic el seu baròmetre d'octubre, amb majoria absolutíssima per al PP. La debacle socialista, però, pot propiciar a València la irrupció dels nacionalistes de Compromís al Congrés, 75 anys després que el borrianenc Vicent Marco Miranda en formés part representant Esquerra Valenciana. Potser per això Rubalcaba va demanar als militants, "des del socialisme espanyol", que cuidaren el valencià, "que és una riquesa impressionant", i que només va usar, molt moderadament, Jorge Alarte.

L'acte havia començat amb les versions musicals d'Alejo Stivel, entre les quals Hoy puede ser un gran día. Del tema de Serrat el PSOE ha tret el lema d'aquesta campanya: "Pelea por lo que quieres". És un gran eslògan, enèrgic i una mica desesperat, com correspon a la circumstància. Els principals oradors hi feien els honors: Alarte i Rubalcaba anaven sense corbata, mentre que Felipe González es va inclinar per un jersei proletari blau fosc amb colzeres. Els aplaudiments més càlids van ser per a l'expresident. Ningú va defraudar: Alarte va recordar el bluf del "Agua para todos" ("I whisky per a Fabra", com va completar un sorrut militant), González va definir el programa del PP com "una utopia regressiva" i Rubalcaba, químic expert en mecanismes de reacció, va alertar de l'atac contra l'educació i la sanitat públiques. Al final del míting, els assistents més previsors miraven el cel i brandaven, impotents, els paraigües tancats. No convé que se'n desfacen. Els necessitaran el dia 20.

stats