19/02/2012

Perseguir

2 min
Alves i Coentrao durant l'últim duel entre els dos aspirants al títol  de Lliga, el Barça i el Madrid.

El partit d'aquesta nit contra el València serà la primera prova de foc per saber quina és la capacitat de resistència del Barça a la Lliga. El paper de perseguidor mai no ha estat una de les especialitats del club. Només el Dream Team va saber aguantar per darrere del Reial Madrid i el Deportivo de la Corunya i posar-los prou pressió per fer-los fallar en el moment clau de la temporada.

El primer any de Frank Rijkaard a la banqueta de l'equip, el Barça va ser capaç de fer una segona volta molt bona, va superar el Madrid però només va poder quedar segon per darrere del València, que va guanyar finalment la Lliga. Normalment el Barça s'ha sentit incapaç de persistir quan ha anat per darrere del Madrid. El més habitual ha estat que l'equip i l'entorn es deixessin anar i que les preocupacions principals fossin les altres competicions, el futur, la polèmica interna de torn o les excuses oportunes per explicar uns resultats insuficients.

Aquesta vegada la distància respecte al Reial Madrid és de deu punts, una distància pràcticament insalvable, però el Barça haurà de fer un sobreesforç per continuar connectat a la Lliga, per guanyar tots els punts que queden per jugar, i després ja es fixarà en els resultats del Reial Madrid. Psicològicament no ha de ser gens fàcil mantenir la tensió competitiva en un torneig que saps que probablement no guanyaràs, ha de ser complicat ser conscient que assolir el teu objectiu final no depèn de tu i que per molt que et deixis la pell al camp només si fallen els altres podràs ser campió. Els jugadors del Barça hauran de treballar per oblidar-se dels deu punts de diferència dels blancs i per intentar guanyar cada partit com si d'això en depengués l'èxit final de la temporada. I després ja veurem què passa.

Possibles distraccions

Si ho aconsegueixen tindran més opcions de guanyar la Lliga de Campions, aprofitaran les possibles errades del Madrid per apropar-se una mica al líder i demostraran, una vegada més, que no han perdut la capacitat de competir siguin quines siguin les circumstàncies. Esperem que ni la renovació de Josep Guardiola (pel meu gust aquest tema s'està allargant massa i no acabo d'entendre ben bé per què), ni les decisions més o menys encertades dels àrbitres (pel meu gust se'n parla massa), ni les lesions d'algunes peces fonamentals de l'equip distreguin l'equip de la seva obligació de mantenir fins al final la persecució d'un Reial Madrid que de moment, les coses com siguin, està fent una Lliga descomunal.

stats