FOT-LI POU
Misc 03/02/2013

El clàssic que realment importa

i
Joan Maria Pou
2 min
Leo Messi rep una falta d'Álvaro Arbeloa per darrere durant el clàssic del Bernabéu de Copa.

"La majoria de coses que importen a la nostra vida passen en la nostra absència." Aquesta frase de Salman Rushdie m'ha fet pensar en algunes anàlisis que es fan dels partits que enfronten el Barça i el Madrid. Cada vegada és més difícil repassar els clàssics tenint en compte només el que veiem en directe mentre els futbolistes juguen. Quan aparentment el partit s'ha acabat i en teoria ja podem fer una valoració definitiva de com han jugat els uns i els altres, de qui ha marcat la diferència en una banda o a l'altra o de qui ha merescut ser expulsat i qui ha estat jutjat amb massa severitat, resulta que el moment clau de tot plegat s'ha produït on nosaltres no hi érem.

Lluny de les mirades inquisidores dels aficionats i del Gran germà futbolístic que tot ho enregistra, que tot ho repeteix a càmera lenta una vegada i una altra per construir un partit radicalment diferent, es veu que passen coses molt importants. Els aparcaments, per exemple, s'han convertit en espais fonamentals per entendre un Barça-Madrid.

En moltes pel·lícules d'espies, els pàrquings són llocs propicis per a trobades secretes que serveixen per intercanviar informació valuosa o per liquidar un testimoni empipador. En el món del futbol són terrenys de joc que transformen un partit intens, vibrant i espectacular en un culebró de sèrie B farcit d'acusacions, retrets i excuses. No importa tant la seguretat defensiva de Varane com la presumpta descripció que Messi va fer de Karanka, tant se val que Iniesta tornés a exhibir-se si podem perdre unes quantes hores parlant de la suposada trobada entre Arbeloa i Messi.

Per què ens hauríem de recrear en els gols o les aturades dels porters si podem embolicar la troca analitzant trobades misterioses en espais foscos plens de cotxes? Per què hauríem de sentir-nos uns privilegiats per poder gaudir d'enfrontaments com els clàssics si podem embrutar-ho tot amb trames que suposadament van passar en la nostra absència?

Escopinades

Babau o ninot són paraules molt més importants que sotana , assistència i rematada . Buscar fins a l'extenuació un mal gest, una escopinada o un moviment de llavis sospitós és molt més valuós que fixar-nos en els plantejaments tàctics dels entrenadors i en la qualitat tècnica dels millors jugadors del món. Al camp, el partit que tothom ha vist perd tot el valor que podria tenir en benefici de la lupa televisiva que tot ho distorsiona i dels aparcaments on es veu que, segons diu un dels pensadors contemporanis de referència, els bons no són tan bons ni els dolents tan dolents.

stats