27/10/2012

La pilota Tòxica

2 min
Cristiano Ronaldo, davanter del Reial Madrid.

Des de fa uns quants anys la Pilota d'Or s'ha convertit en una petita obsessió per a milions de seguidors del futbol. En paral·lel al discurs dels que proclamen que els premis individuals no haurien d'existir en un esport d'equip, mentre sembla que cada vegada hi ha més gent que crítica el guardó per injust, creix i creix i creix l'interès per saber qui en serà el guanyador.

A mesura que s'acosta el dia del veredicte final els debats s'intensifiquen, les postures es radicalitzen, els candidats són analitzats amb una lupa encara més precisa i tots els companys dels aspirants són interrogats sobre les seves preferències. La Pilota d'Or potser no hauria d'existir però existeix, té molt prestigi i tots els jugadors amb possibilitats de guanyar-la la volen a casa seva. Per això la gestió d'aquest tipus de rivalitat també és fonamental per preservar la convivència dins del vestidor.

L'any que els tres candidats al trofeu eren Messi, Iniesta i Xavi hi havia un ambient d'eufòria a l'entorn del Barça. El podi seria blaugrana de cap a peus. Quina meravella. Ara bé, quan Messi va guanyar per sorpresa, els responsables de la plantilla van haver de començar a treballar per evitar possibles decepcions i malentesos.

Afortunadament tant el guanyador, Leo Messi, com Xavi i Andrés Iniesta són futbolistes assenyats i intel·ligents i van ser capaços de superar sense problemes una situació incòmoda, estranya, potencialment perillosa. Al vestidor del Madrid, en canvi, aquesta temporada la Pilota d'Or s'està convertint en un producte tòxic per a l'equip. Iker Casillas ha aparegut en algun moment com a possible candidat i Cristiano Ronaldo no ho ha pogut suportar, José Mourinho aposta pel seu crac i Iker Casillas vota Sergio Ramos ( manda huevos , que diria Federico Trillo) i a sobre prefereix Vicente del Bosque com a millor entrenador del moment.

Aquestes petites diferències van fent forat, com una gota malaia; del vestidor del Madrid en surten declaracions i notícies que demostren que alguna cosa s'està podrint allà dins, que el trencament entre Iker Casillas i els seus amb el grup de Mou i la seva guàrdia pretoriana és cada dia més evident, més profund, menys suportable. Iniesta i Xavi mereixen guanyar una Pilota d'Or però si Messi s'endú altra vegada el guardó no passarà res de res perquè tots dos saben que Messi és el millor amb diferència, en bona part gràcies a ells. Fins i tot un jugador tan voraç com el davanter argentí acceptaria que el guanyador fos un dels seus dos companys, n'estic convençut.

Guanyi qui guanyi hi haurà alegria i comprensió. A Madrid, en canvi, si guanyés Cristiano Ronaldo el primer que no estaria content seria el capità del seu equip (que, recordem-ho, vol que guanyi Sergio Ramos). De vegades un guardó individual que diuen que no hauria de tenir cap valor es pot convertir en el símptoma més palmari que alguna malaltia greu s'està covant en una plantilla.

stats