08/03/2013

El Govern cessa el delegat a Brussel·les

2 min
El secretari general de l'OTAN, George Robertson, amb el fins ara delegat de la Generalitat a Brussel·les, Joan Prat, l'any 2003.

Brussel·lesEn política, dos anys són una eternitat. Joan Prat i Coll va ser nomenat delegat de la Generalitat davant la UE l'1 de març del 2011 i ahir va confirmar-se'n l'adéu. Durant aquest temps el debat sobiranista s'ha situat al centre de la vida pública catalana i això ha obligat a replantejaments també a Europa: el dret a decidir i la consulta marcaran en bona mesura la reorientada política exterior de l'executiu de Mas. En aquest nou context, tothom donava per fet que Prat no encaixava i el departament de Presidència ja fa mesos que li buscava un relleu que es tancarà aviat. El president li agraeix "els serveis prestats".

Qui ha estat la cara de Catalunya a Brussel·les va ingressar a la carrera diplomàtica espanyola el 1969. Després de tota una vida professional al servei de l'Estat va arribar a la representació catalana avalat per la direcció d'Unió i els sectors que veien factible una bona entesa a Madrid entre CiU i el PP. De fet, dies abans de ser nomenat va concedir una entrevista a l'ARA en què assegurava: "Jo no faria batalla per parlar català al Parlament Europeu".

El Govern el va desautoritzar, però el cert és que en aquesta qüestió no s'ha avançat gens. Allunyat de les tesis independentistes, els que el coneixen asseguren, però, que ha demostrat una certa "evolució". L'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, no dubta a fer una valoració "molt bona" de la feina que ha fet. "Ha estat una persona rigorosa, seriosa i sempre al peu del canó", afirma. Segons diu, "el contraatac diplomàtic" de Prat va ser cabdal perquè l'European Forest Institute acabés a Barcelona i no a París. Un criteri que comparteix Salvador Sedó, d'UDC, per qui el delegat "ha tornat a recuperar el prestigi" de l'ambaixada catalana davant la UE. No tot són elogis. En aquests dos anys ERC ha denunciat la "falta d'ambició nacional" de Prat.

S'ha centrat sobretot en actes culturals i en el món de l'empresa. Raül Romeva, d'ICV, subratlla: "No ha plantejat cap aposta política; ha fet una feina tecnicodiplomàtica". L'eurodiputada del PSC, Maria Badia, està convençuda que podria "haver fet més" per coordinar les diferents veus catalanes a Europa, tot i que creu que ha estat "dialogant".

Unió avisa del nou perfil

El repte que ara té el conseller Homs sobre la taula és trobar algú que avali sense reticències el full de ruta del Govern i alhora que tingui una xarxa densa de contactes a Brussel·les. Si cal triar, Unió ho té clar: "Si es prima el discurs de la transició nacional per sobre d'algú que conegui bé la casa, ens equivocaríem", avisa Sedó. I trobar el candidat perfecte és complicat.

stats