ELECCIONS EUROPEES
Misc 11/04/2014

El PP envia González Pons a Brussel·les

Sánchez-Camacho aconsegueix situar Santiago Fisas dotzè a la llista europea

i
Joan Rusiñol
2 min

MadridEl seu nom havia aparegut en moltes travesses per ser el candidat del centredreta espanyol als comicis del 25 de maig. Finalment, però, el president del PP, Mariano Rajoy, va optar per ser previsible i confiar la responsabilitat en el ministre d’Agricultura -i bon amic seu-, Miguel Arias Cañete. Però el valencià Esteban González Pons (València, 1964) ocuparà el segon lloc a la candidatura. Es tracta d’una posició rellevant, ja que, si d’aquí uns mesos Arias Cañete passa a formar part de la Comissió Europea en substitució de Joaquín Almunia, ell es convertirà de facto en el cap de files del grup popular espanyol al Parlament comunitari.

Amb aquesta decisió, la direcció del carrer Génova dóna una sortida política a Pons, que des del congrés del partit del 2012 va quedar en una situació desdibuixada. Va passar de ser la cara visible de la formació a convertir-se en vice secretari general d’estudis i programes, de manera que va perdre notorietat pública i pes intern en favor del nou responsable d’organització, Carlos Floriano, per decisió de María Dolores de Cospedal. A més de la dedicació al PP, actualment González Pons és diputat al Congrés.

Pons, que va ser conseller al govern de Francisco Camps al País Valencià, és la gran sorpresa d’una llista marcada pel continuisme. Hi havia especulacions que Rajoy hi podria incloure la ministra de Sanitat, Ana Mato (hi ha, això sí, el seu germà Gabriel). Tot apunta, doncs, que la remodelació de l’executiu espanyol serà puntual, només per rellevar el responsable d’Agricultura. No serà fins d’aquí a uns dies: Arias Cañete va avançar que ell encara assistirà a una reunió ministerial dilluns que ve a Luxemburg.

Una mica menys a la dreta

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho -que també encapçala el comitè electoral de la formació-, va aconseguir que el seu partit tingui assegurada la representació a Brussel·les. El candidat dels populars catalans, Santiago Fisas, ascendeix fins al número 12. L’any 2009 va ocupar la posició 23 a la candidatura i va entrar pels pèls al Parlament Europeu. És cert que, fa cinc anys, Aleix Vidal-Quadras, militant del PP madrileny però antic president de la formació a Catalunya, estava situat a la quarta posició d’una llista que encapçalava el basc Jaime Mayor Oreja. Ara no en forma part cap dels dos, representants de la línia més dretana. El primer competirà amb una nova marca electoral, Vox; el segon, senzillament ha plegat. Caldrà veure si l’exministre de l’Interior amb José María Aznar assisteix demà a l’acte de presentació dels candidats a Toledo. Qui sí que repeteix és un altre integrant d’aquest sector més conservador, Carlos Iturgaiz, que serà a la dissetena posició.

En els llocs de sortida repeteixen, entre d’altres, l’exministra Pilar del Castillo, Luis de Grandes, la mallorquina Rosa Estaràs -al setè lloc-i Teresa Jiménez Becerril, germana del regidor de Sevilla assassinat per ETA. Hi entra ara l’expresident de Múrcia Ramón Luis Valcárcel.

Es tracta d’una candidatura feta a mida per la direcció: alguns dels integrants van saber que hi eren al mateix temps que la premsa.

stats