DRET A DECIDIR LA POSICIÓ DE MADRID
Efímers Tema del dia 08/09/2013

El PP exclou el debat de la sobirania Del diàleg amb Mas

"Si algú vol canviar la Constitució, que vingui de cara", avisa Cospedal

i
Joan Rusiñol
3 min

Gandia.Hi havia interès ahir per saber quines són les "coses raonables" sobre les quals està disposat a parlar el govern espanyol amb la Generalitat. Quin abast real té la via de diàleg que ha obert Mariano Rajoy? La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va ser l'encarregada de tranquil·litzar la militància conservadora i deixar clar que la Moncloa manté intactes les línies vermelles: la sobirania territorial és, pels conservadors, intocable. "Tenim una gran nació, la més antiga d'Europa, i sobre aquesta nació decidim tots els espanyols", va sentenciar. Quedava clar que, en el que conforma l'essència del dret a decidir, Madrid no negocia. Ni rastre de les "noves circumstàncies" a què va al·ludir divendres la vicepresidenta Sáenz de Santamaría.

La número dos del partit havia promès un discurs de baixa intensitat per clausurar l'escola d'estiu de la formació a Gandia. Tocava passar de perfil aprofitant que el focus informatiu estava centrat en la candidatura olímpica de Madrid. Però quan ja arribava al final de la intervenció, va aixecar el to i va endurir el gest per esvair qualsevol dubte sobre el posicionament oficial de l'executiu espanyol, que segueix emmarcant la reunió amb el president de la Generalitat en l'agenda privada. Fidel al guió que ha defensat fins ara, Cospedal va reiterar que l'última paraula a l'hora de decidir sobre el futur dels catalans la tenen tots els ciutadans de l'Estat. "Si algú vol canviar la Constitució, que vingui de cara", va advertir a Mas. És a dir, l'instava a fer el mateix camí que el pla Ibarretxe, que va estavellar-se contra el mur del Congrés.

La pilota en el terreny jurídic

Així doncs, el PP prova de tornar a situar la pilota en el terreny jurídic, deixant entreveure que les lleis no permeten un referèndum independentista. Una opinió fàcilment qüestionable amb els cinc escenaris definits pel Consell Assessor per a la Transició Nacional, que recull la carta que Mas va enviar a Rajoy.

En aquesta situació, es reforça la idea que -com a mínim en públic- Madrid limita les converses per encarrilar la situació a un altre tipus de consulta, en què jugarien un paper clau dos elements: la pregunta (per exemple, la possibilitat de demanar si els ciutadans estan a favor d'una reforma constitucional) i el moment, que Madrid voldria com més lluny millor, pensant en la recuperació econòmica. Fonts del partit recordaven que Rajoy té les coses molt clares i sap quins són els límits que no trepitjarà. "Diàleg sí, però dins el marc constitucional", insistien. La premsa madrilenya ha estat unànime a l'hora d'interpretar les declaracions de Mas a Catalunya Ràdio com una rectificació del rumb i a l'hora de reclamar la màxima transparència al president espanyol. Ara bé, mentre que els mitjans de més a l'esquerra li reclamen que ara mogui fitxa ell, els de més a la dreta ja avancen una actitud vigilant per denunciar possibles cessions al sobiranisme.

En una formació política tan presidencialista com el PP, la majoria dels dirigents opten per esquivar aquest debat per no picar-se els dits. En canvi, el president valencià, Alberto Fabra, afeblit a les enquestes, ha aprofitat que s'acosta la Diada per mirar de marcar perfil polític propi. Ahir va recordar que el País Valencià "no celebra res" la setmana que ve, una referència als valencians que participaran en la cadena humana al nord de les comarques de Castelló. "Estem orgullosos de ser valencians i espanyols", va dir en castellà. Va ser un dels moments més aplaudits pels participants en una escola d'estiu centrada només a vendre la gestió de Rajoy.

stats