22/06/2015

El PSOE recorre al patriotisme per tornar a “unir” Espanya

3 min
La cúpula dels socialistes va ratificar Pedro Sánchez com a candidat, ja que no hi ha hagut cap altre aspirant a les primàries.

MadridSeguint el patró nord-americà, Pedro Sánchez va pronunciar ahir el primer discurs com a candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol amb una enorme bandera al darrere: “Ser patriota és voler que la història del teu país transiti pel camí de la prosperitat i la llibertat de les seves ciutadanes i ciutadans”, va proclamar en un acte a Madrid, després que el comitè federal l’hagués ratificat com a contrincant de Mariano Rajoy sense necessitat de primàries per falta de rival.

Els arguments i la posada en escena -els colors groc i vermell projectats en una pantalla- eren un intent de plantar cara a l’estratègia del PP que pretén dibuixar un perfil radicalitzat dels socialistes pels pactes amb Podem i els nacionalistes en ajuntaments i comunitats autònomes. Fomentant una imatge presidencial -entrant sol a la sala del Teatro Circo Price, acompanyat al final a l’escenari per la seva esposa-, Sánchez va contraposar el seu “canvi segur i valent, coherent amb els valors socialdemòcrates” amb el projecte de Rajoy, que “governa sol i contra tots”. “Un canvi que uneixi i en el qual es reconeguin la majoria dels espanyols”, va sentenciar: la lluita pel votant de centre, per les classes mitjanes, ha començat.

Una qüestió d’“elits”

En el camí cap a la Moncloa hi ha les eleccions del 27-S a Catalunya. Entre els dirigents que ahir van aplaudir Sánchez hi havia el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El líder del partit no va oblidar la promesa del federalisme -sempre lligat a la idea d’unitat entre espanyols- ni els dards contra el procés sobiranista.

Va assegurar que el seu objectiu és construir un estat en què cadascú es pugui sentit “espanyol i català, o valencià, o andalús, o basc, o madrileny en l’ordre que desitgi”. En un temps en què les majories absolutes semblen ja cosa del passat, no va explicar com s’ho faria per convèncer els conservadors que s’afegissin a una reforma, que rebutgen, de la Constitució del 1978. Es va limitar a criticar la falta de “diàleg” entre els governs de Madrid i de la Generalitat durant aquesta legislatura i va negar que la mobilització social a favor de la independència sigui un moviment d’arrel popular: “Ens separa l’ambició miop d’unes elits que prosperen amb el conflicte. Unes elits que volen convèncer-nos que tot allò que ens uneix es pot trencar un dia amb una votació, i que una votació pot dissoldre les identitats múltiples, els afectes, la nostra memòria”, va afirmar.

Una de les seves prioritats els mesos vinents serà posar dics de contenció per aturar la fuga d’electors cap a Ciutadans, primer al Parlament -un cop el socialisme sobiranista ja ha trencat amb el seu antic partit- i després al Congrés, on la competència d’Albert Rivera és una novetat incòmoda per al centreesquerra. La gran bandera espanyola presidint el míting del PSOE, un fet inèdit, s’explica també per aquest canvi de paisatge. Fonts del partit van explicar que la idea d’aquesta escenografia va ser de Sánchez, que va voler reivindicar així el “patriotisme cívic” enfront de “l’institucional del PP i el caduc de Podem”.

Conscient que era el discurs d’arrencada de la llarga cursa cap a la Moncloa, el ja candidat va buscar un to propositiu, i va deixar en un segon pla les crítiques als adversaris. Tot i això, no va desaprofitar l’ocasió per desmarcar-se de la formació de Pablo Iglesias, amb qui està negociant la investidura de presidents autonòmics com el de Castella-la Manxa i el d’Extremadura. Reivindicant el llegat de la Transició, va acusar de no ser “justos” els que ara qüestionen el sistema nascut després de la dictadura: “La història dels nostres pares és una història que acaba bé”, va defensar. L’escoltaven els exsecretaris generals del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba i l’exvicepresident espanyol Alfonso Guerra. Felipe González i Joaquín Almunia no hi van poder ser per motius d’agenda.

Eradicar la corrupció i l’atur

Si arriba a la presidència del govern, promet un estat espanyol federal, solidari i laic en què eradicarà la corrupció i l’atur. Alguns barons afirmaven que ja no veuen impossible que el seu líder sigui president a finals d’any, en un escenari tan convuls com l’actual. Ahir, a Madrid, l’andalusa Susana Díaz es va limitar a escoltar. Entre les absències, el diputat Eduardo Madina, que temps enrere va competir per ser on ahir era Pedro Sánchez.

stats