26/05/2015

Rajoy admet el cost electoral de la corrupció però no mou peça

4 min
CARES LLARGUES  La victòria de diumenge va ser amarga per al PP, que perd poder institucional.

Madrid“Ara toca assimilar el que ens ha passat, que no és poc”. Amb aquesta frase, un dirigent autonòmic del PP sintetitzava el desconcert en què viu el partit des de diumenge, després d’uns resultats electorals pitjors del que la majoria s’esperava. Es palpa el malestar, fins i tot un punt d’irritació, entre els barons autonòmics cap a la cúpula del carrer Génova per haver deixat que presidents i alcaldes hagin pagat una factura que, en part, s’hauria d’haver enviat a la Moncloa. En la diagnosi que van fer ahir a la reunió del comitè executiu a Madrid hi apareixen tres qüestions per entendre el retrocés respecte del 2011: la duresa de la crisi, les dificultats per convèncer del discurs de la recuperació i, sobretot, els escàndols de corrupció.

Que la situació és greu a les files conservadores ho evidencia que qui sortís a donar explicacions fos Mariano Rajoy, que no compareixia a la seu popular des del maig del 2012. En la intervenció inicial, va admetre que, tot i que han sigut la primera força al conjunt de l’Estat, els resultats del 24-M no eren satisfactoris. En quatre anys han perdut 2,4 milions de vots. Per corregir la situació, el president espanyol va receptar més proximitat amb els ciutadans i “comunicar més”. Ahir ell, però, només va acceptar preguntes de quatre periodistes. Va ser responent a aquestes qüestions quan va reconèixer que en la davallada han “influït” les presumptes il·legalitats que han comès -en el passat, va subratllar- alguns càrrecs públics del PP.

L’estratègia del cap de l’executiu espanyol durant la campanya ha sigut defugir el debat i no abordar-lo en els mítings, centrats a reivindicar la política econòmica, intentar despertar l’orgull de la militància i frenar el vot a Ciutadans. Aquest plantejament de mirar cap a una altra banda no ha evitat un vot de càstig en els territoris més sacsejats pels escàndols, com el País Valencià i Madrid, que obre les portes de les institucions a les esquerres. A la reunió d’ahir hi van assistir l’alcaldessa de València, Rita Barberá, molt seriosa, i el president de la Generalitat, Alberto Fabra. Ell i la presidenta de l’Aragó, Luisa Fernanda Rudi, que probablement tampoc podrà governar, van alertar que el problema real és el rebuig de molta gent a la marca PP. Els barons autonòmics van instar la direcció a reflexionar sobre les causes, però recorden que és l’equip de Rajoy qui ha de liderar la resposta. Una tasca “difícil” de culminar amb èxit, segons alguns dels membres del comitè executiu, a només sis mesos de les eleccions espanyoles.

Rajoy vol ser el candidat

Ahir Rajoy va escoltar, va prendre nota i va sortir a donar la cara en bona mesura per calmar les inquietuds dels seus dirigents, que constaten com el blau uniforme del mapa actual es tenyeix de vermell. No obstant, també va deixar clar que, malgrat l’autocrítica, no pensa moure peça, ni al govern ni al partit. La secretària general, María Dolores de Cospedal, té tots els números per deixar de ser la presidenta de Castella-la Manxa. “No em sembla que el problema vingui de canviar o deixar de canviar”, va etzibar als que voldrien que algú assumís responsabilitats polítiques. La número 2 del PP i els tres vice secretaris generals -Carlos Floriano, Javier Arenas i Esteban González Pons- el van acompanyar a la sala de premsa per donar una imatge d’unitat interna.

El missatge de fons del cap de l’executiu espanyol va ser que la situació d’ara no necessàriament s’ha de repetir als comicis del novembre i que, al final, la gent valorarà la seva gestió en temps difícils. Per això, Rajoy manté intacta la voluntat de ser el candidat a la Moncloa. “Crec que sí”, va respondre quan se li va preguntar si es continuava considerant la persona més idònia per encapçalar la llista a les generals.

La prioritat dels populars ara és intentar girar full al 24-M i provar de seduir, en un temps rècord, uns votants que diumenge els van girar l’esquena.

Pactes “transparents” i sense requisits previs

Mariano Rajoy encara no ha obert el ball de les negociacions per formar govern allà on el PP tingui possibilitat de fer-ho amb Ciutadans. No obstant, el president espanyol va enviar un missatge a Albert Rivera: tots els acords han d’estar encaminats a “l’estabilitat”, s’han de fer amb “transparència” i han de recollir el control dels comptes públics i prioritzar la creació de llocs de treball. Rajoy també va avisar que les exigències prèvies, com l’obligació de fer primàries, no són la millor manera de començar. Amb la vista posada a Andalusia, on el PSOE està en minoria al Parlament, Rajoy va insistir que el PP prioritzarà arreu que governi la llista més votada.

Per al PSOE, Sánchez surt “reforçat” del 24-M

Tot i que va quedar per sota del PP i va perdre més de 600.000 vots, el PSOE està satisfet dels resultats de diumenge, que li permetran recuperar el govern de llocs emblemàtics per al socialisme com Extremadura i Castella-la Manxa. Després de la reunió de la comissió executiva federal d’ahir, el secretari d’organització, César Luena, va assegurar que el secretari general, Pedro Sánchez, en surt “reforçat”. És més, preveu que no tindrà rivals a les primàries del 26 de juliol per elegir el candidat a la Moncloa. El líder socialista, que ha convocat un comitè federal per dissabte, començarà avui els contactes amb els seus barons i pensa parlar també amb Pablo Iglesias i Albert Rivera.

stats