ELECCIONS ESPANYOLES
Misc 12/07/2015

Rajoy reclama una “majoria suficient” per no ser Grècia

Atia la por al col·lapse per concentrar el vot enfront de l’esquerra i del sobiranisme

i
Joan Rusiñol
3 min
El president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, va clausurar ahir la conferència política del partit amb un discurs de to preelectoral.

MadridMariano Rajoy ja està en precampanya. La conferència política que el PP ha celebrat aquest cap de setmana ha servit només per intentar evidenciar un canvi de to en el discurs -més humil i menys triomfalista- i per certificar l’estratègia que el PP aplicarà els mesos vinents: o ells o Podem. O la seva política econòmica o el corralito grec. O la democràcia representativa o el règim chavista de Veneçuela. O la defensa de la unitat d’Espanya o la victòria del sobiranisme a Catalunya. Rajoy ja està en mode electoral.

Les dues jornades de reflexió organitzades pels populars a Madrid, amb un punt d’autocrítica molt controlat, s’han convertit en un intent de posar el comptador a zero i signar una treva amb l’electorat de centredreta que els va girar l’esquena a les eleccions autonòmiques i locals del 24 de maig. “Qui ha dit que no està de moda la nostra ideologia?”, es va preguntar retòricament la responsable d’estudis i programes, Andrea Levy, una jove figura emergent del partit. L’altra és Pablo Casado. Envernissant les essències tradicionals del PP, Rajoy ha encetat el cos a cos amb l’esquerra per intentar tornar a aglutinar el vot centrista i aconseguir una “majoria suficient” que dificulti pactes com els que s’han fet després del 24-M. Com a paisatge de fons d’aquest discurs, els caixers automàtics d’Atenes.

“Ho volen anul·lar tot i sabem que, si poden, ho faran”, va alertar el cap de l’executiu espanyol sobre els partits de l’oposició. Ahir va ser especialment dur amb la formació de Pablo Iglesias i amb el PSOE, i va deixar en un segon pla Ciutadans, amb qui els conservadors han pactat en ajuntaments i comunitats. Només un vers d’Antonio Machado per retratar els d’Albert Rivera, sense citar-los: “ Sutiles, ingrávidos y gentiles como pompas de jabón ”. Rajoy sap que C’s pot contribuir a apuntalar aquesta majoria que demana i per això ha optat per polaritzar el debat ideològic -tal com va fer Esperanza Aguirre a Madrid amb escàs èxit- amb els nous moviments. De Podem va dir que són “turistes de l’ideal” que venen “estranys paradisos on els jubilats no poden cobrar la pensió, els supermercats estan buits i les presons plenes d’opositors”. Anticipant-se a les crítiques per furgar en la comparació amb Syriza i amb Nicolás Maduro, va negar que atiés el vot de la por. El que fa por, segons va insistir, és veure què passa a Grècia o el “malson” del PSOE.

Baluard de la unitat d’Espanya

En aquest plantejament, o el PP o el caos, el cap de l’executiu espanyol -ahir sense corbata, acostant-se a conversar amb els periodistes de manera informal després de l’acte- hi inclou els socialistes com a “patrocinadors” necessaris per sumar els seus vots en aliances “sectàries”, també amb l’independentisme català. Segons va dir, els partidaris del procés saben que els populars són “el millor baluard de la defensa de la unitat d’Espanya”. Amb una bandera groga i vermella al costat, va qüestionar, per poc creïble, que el líder de l’oposició, Pedro Sánchez, n’hagués projectat una d’immensa darrere seu durant l’acte de proclamació com a candidat a la Moncloa.

A la conferència política no hi va haver cap picada d’ullet al PP de Catalunya, tot i la proximitat del 27-S. La presidenta de la formació, Alícia Sánchez-Camacho, va reivindicar, però, el compromís de l’executiu estatal d’impulsar un altre model de finançament autonòmic la legislatura vinent i de reformar el Senat perquè s’hi debati aquesta qüestió i “tots els temes territorials”. De nou, durant aquests dos dies s’ha evidenciat la sintonia que manté amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

Model grec per no ser grecs

Com a promesa de futur, que formarà part del programa de les generals, hi ha la reforma electoral per reforçar amb una prima d’escons la força més votada, com passa a Grècia. És a dir, un dispositiu de seguretat per falcar la majoria que reclama Rajoy, en un context de molta fragmentació política que els perjudica. El president va confirmar, fora de micròfons, que la seva intenció és tirar endavant la reforma amb consens i dóna per fet que ja no hi ha temps per aprovar-la aquest mandat. No obstant això, la registraran al Congrés per marcar ja posició política.

Sobre les primàries, va avisar que abordaran el debat quan toqui, al congrés de l’any que ve, i sense acceptar “lliçons” dels qui les han convertit en una mena de “plebiscit”. “Quina broma és aquesta?”, va dir. Ja en mode electoral, l’única prioritat de Rajoy és recuperar un electorat escèptic amb la recuperació anunciada.

stats