09/10/2015

El calendari polític espanyol, un convidat a tenir molt en compte

1 min
Els diputats electes de JxSí es van reunir ahir al Parlament per segona vegada.

Cap de PolíticaA JxSí i a la CUP tenen coll avall que les converses fins a investir el nou president aniran per llarg. “Anaven lents perquè anaven lluny”: l’esquerra anticapitalista ja ho va avisar durant la campanya. La presentació ahir de les seves cartes credencials ho evidencia: perquè el camí sigui “transversal”, com ells mateixos van reclamar, caldrà casar el seu programa amb el de les altres famílies ideològiques del sobiranisme per garantir que tothom s’hi troba, més o menys, còmode. D’esquerra a dreta.

Aquesta manca de presses té, com a contrapunt a l’horitzó, les eleccions espanyoles del 20 de desembre. Aquesta fita obliga, en primer lloc, a consensuar clarament el què. Quin mandat tindrà el nou executiu?, i, en conseqüència, què defensaran al Congrés CDC i ERC? (la CUP no s’hi presenta).

En segon lloc, el 20-D marcarà el com. Ahir la formació d’Antonio Baños va demanar “ruptura” des del minut zero, obrint el xoc institucional amb un estat, l’espanyol, que aviat tindrà un govern en funcions.

¿És aquesta la millor estratègia o cal optar per una certa discreció per accelerar les estructures d’estat? ¿Desobeir des de ja pot allunyar sectors menys convençuts de la independència o servirà per implementar de manera irreversible el resultat del 27-S? Els negociadors, que avancen en la feina lluny dels focus, ho hauran de consensuar aviat.

Finalment hi ha el quan. Les dues parts hauran de mesurar el preu polític de l’escenari -ara mateix difícil- d’afrontar el 20-D sense un nou executiu, deixant que la iniciativa passi a mans dels partits estatals, alguns dels quals no tardaran ni un minut, si guanyen, a obrir una reforma constitucional.

stats