CAS BÁRCENAS
Misc 21/12/2013

El jutge busca proves de factures fictícies a la seu del PP

L'escorcoll evidencia que Rajoy no va aportar tots els documents

i
Joan Rusiñol
3 min
El jutge busca proves de factures fictícies a la seu del PP Un escorcoll policial amb precedents

Brussel·les.Tràngol per a Mariano Rajoy, que ahir no es va poder escapar de comparèixer davant la premsa a Brussel·les mentre la policia entrava a la seu central del PP, el partit que ell presideix. Provant de lluitar contra l'evidència, el cap de l'executiu espanyol va treure ferro a l'assumpte: "[El jutge] no ha ordenat un escorcoll, sinó que ha demanat col·laboració". Fos una entrega per grat o per força de documentació, la realitat és que la comissió judicial enviada pel responsable de la investigació va estar 14 hores a les oficines del PP del carrer Génova, a Madrid, davant la sospita d'una "facturació oficial fictícia".

El secretari judicial i els agents de la UDEF, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal, van passar tota la nit de dijous buscant informació per aclarir si les obres que l'empresa Unifica va fer a l'edifici entre el 2005 i el 2011 es van pagar, en part, amb diner negre. La interlocutòria del jutge va més enllà i reclama recollir no només documents sobre aquesta reforma, sinó "qualsevol element que pugui estar relacionat amb els apunts comptables" de l'extresorer Luis Bárcenas, que podrien demostrar l'existència d'una caixa B. De fet, ahir, la sala penal de l'Audiència Nacional va confirmar que l'extresorer seguirà a la presó pel risc que encara tingui un "patrimoni ocult" que li permetés fugir a un país de difícil extradició.

L'argumentació de Ruz, però, és políticament significativa perquè desmunta la versió que fins ara han mantingut els populars, segons la qual han col·laborat en tot moment amb la justícia entregant tots els papers. En la resolució es justifica l'entrada a la seu perquè no s'ha aportat tot el que fa referència a les obres que va fer l'empresa de l'arquitecte Gonzalo Urquijo, que apareix als papers de Bárcenas per haver cobrat suposadament 888.000 euros en metàl·lic. La prova d'aquesta ocultació és que fa poc el PP va fer arribar rebuts i factures a la Fiscalia Anticorrupció que no se sabia que existien. Ara el magistrat veu indicis que la tresoreria i la gerència del partit van emprendre una "acció coordinada" amb Unifica per "generar" documents per certificar i facturar les obres. Sospita que part de les obres es van poder pagar amb "fons aliens" que estarien relacionats amb la suposada comptabilitat opaca. Una situació que tocaria de ple també els exresponsables de la sala de màquines de Génova Álvaro Lapuerta i Cristóbal Páez.

Estratègia més debilitada

Davant la duresa de les acusacions, Rajoy es va limitar a reiterar la "col·laboració" per posar llum sobre aquest afer, si bé aquesta estratègia de defensa -presentar el partit com una víctima més de l'actuació d'alguns antics gestors- queda més debilitada. En tot cas, va afirmar que els populars estan "tranquils" i tenen "ple respecte" a l'actuació judicial. La número dos del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va apressar-se a posar un tallafoc entre la Moncloa i el PP. Va subratllar que la seva feina és "governar", defugint la polèmica política que, evidentment, ja ha començat. Tràngol, sens dubte, ahir a Brussel·les per al president espanyol.

Un escorcoll policial amb precedents

La fotografia de la policia entrant a la seu d'un partit no és nova a Espanya. El 1992 una comissió judicial a les ordres del jutge del cas Filesa va entrar a les oficines centrals del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid, i va confiscar documentació sobre la comptabilitat de la formació. En aquell moment, l'escorcoll, vinculat a una causa sobre presumpte finançament irregular del partit que llavors governava, va durar set hores. Ahir el secretari general dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va preguntar de quina manera explicaria Rajoy la situació als altres primers ministres europeus.

stats