25/12/2015

El procés condiciona els pactes a l’Estat

3 min
L’escenari postelectoral ha fet esclatar les tensions entre Sánchez i Susana Díaz.

BarcelonaEl discurs nadalenc de Felip VI és una mostra de fins a quin punt el debat territorial està a l’agenda política espanyola. Tant, que els diferents models d’estat en joc poden acabar condicionant els pactes de govern en una legislatura sense majoria absoluta. La irrupció de Podem al Congrés, amb la bandera del referèndum a Catalunya, ha obert una escletxa en el mur unionista que havia alçat el bipartidisme, apuntalat per l’espanyolisme d’UPyD i Ciutadans. Ara la possibilitat de buscar aliances amb els de Pablo Iglesias s’ha convertit en munició política del PP i el PSOE en la negociació entre partits però també en les tensions internes que, en el cas dels socialistes, ja han esclatat.

Andalusia avisa Sánchez

Susana Díaz recorda al líder del PSOE que no pot decidir sol

Els resultats del 20-D han deixat en una posició molt incòmoda els socialistes i, sobretot, el seu líder, Pedro Sánchez, pressionat per sectors polítics i econòmics perquè permeti la investidura de Mariano Rajoy. De portes endins, la poderosa federació andalusa ha vist una oportunitat per escurçar-li el marge d’actuació: tot i que Sánchez va ser elegit secretari general amb l’aval de Susana Díaz, amb el temps s’han distanciat. Ara la presidenta andalusa reclama el no al PP però que tampoc s’intenti una alternativa d’esquerres amb “forces polítiques que estan plantejant la ruptura del país”.

La batalla interna per decidir qui marca el rumb a Ferraz s’ha endurit. Mentre que Sánchez creu que els resultats l’avalen per mantenir el timó, Díaz ja l’ha avisat que els pactes els decideix el comitè federal, que es reuneix dilluns, i no pas el secretari general en solitari.

Un altre dels barons destacats, l’extremeny Guillermo Fernández Vara, creu que ells haurien d’intentar formar govern si la dreta no se’n surt, però avisa: “Sense assumir el dret a l’autodeterminació que proposa Podem”. Curiosament, ell governa gràcies a la nova esquerra.

Rivera s’abstindrà

El líder de C’s posa línies vermelles en una conversa amb Sánchez

El secretari general del PSOE va conversar amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, per provar de dur la iniciativa política, poc després de la primera trobada amb Mariano Rajoy a la Moncloa. En la conversa telefònica, que va durar un quart d’hora, Rivera va reiterar que només avalarà un govern antisobiranista. De fet, la formació taronja reclama una entesa a tres bandes que exclogui Pablo Iglesias, principalment per la seva política cap a Catalunya. Ciutadans ha anunciat que s’abstindrà si hi ha una proposta d’executiu en solitari d’algun dels dos grans partits espanyols.

El PP pressiona el PSOE

La dreta insta Sánchez a triar entre ells o els independentistes

No facilitar la investidura de Mariano Rajoy -tot i les dures crítiques que el PP i el PSOE es van fer durant la campanya- portaria els socialistes a entendre’s amb els que “pacten consultes independentistes”. És el missatge que dóna la cúpula del carrer Génova després de la primera negativa socialista a Rajoy. La vicesecretària general d’estudis i programes, la catalana Andrea Levy, no ha desaprofitat l’ocasió per reclamar al principal grup de l’oposició un gest a favor de “l’estabilitat” de l’Estat, burxant el procés català.

Podem no cedeix

L’esquerra alternativa manté la petició del referèndum

El líder de Podem respon als atacs de Ciutadans i de dirigents del PP i del PSOE afirmant que, precisament, ells són els únics que poden “garantir la unitat del país” perquè n’entenen la “diversitat”.

Com va fer amb Rivera, Sánchez també ha parlat amb Iglesias. Els dos polítics es van emplaçar a continuar dialogant per si hi ha marge per bastir un acord d’esquerres, que també demana Esquerra Unida però que sembla improbable. De fet, en la conversa, el líder de Podem va reiterar la necessitat de reconèixer la realitat plurinacional d’Espanya i de fer un referèndum a Catalunya.

stats