20/05/2015

El sobiranisme, un “enemic” per a Rajoy

3 min
El sobiranisme, un “enemic” per a Rajoy

MadridA la recta final de la campanya, les paraules es fan més gruixudes. El president el govern espanyol, Mariano Rajoy, considera que, malgrat els canvis en el mapa polític estatal, “els únics enemics són els de sempre, els que volen partir la nació més vella d’Europa, els extremistes i els radicals”. No va parlar ni de rivals ni d’adversaris, sinó d’enemics d’un PP que s’erigeix com a “valor segur per a temps difícils”.

L’endemà de ser a Barcelona, en un míting a Pamplona va ficar en un mateix sac -sense citar ningú- l’independentisme i Podem. També ahir el diari El Mundo provava de vincular en portada els presos d’ETA i la formació de Pablo Iglesias. “Som la garantia contra populismes i radicalismes”, va assegurar, en la competició que els populars mantenen amb els seus excompanys d’Unió del Poble Navarrès (UPN) pel vot conservador.

Si les enquestes no s’equivoquen, la comunitat foral pot ser un dels territoris amb més fragmentació després de les eleccions de diumenge, amb un Parlament amb fins a vuit grups representats. Els vetos que els diferents partits han fixat d’entrada pot fer molt difícil l’articulació d’una majoria -ni en termes nacionals ni en l’eix dreta-esquerra- i per això alguns dirigents no descarten ja haver de repetir els comicis autonòmics. De fet, Rajoy va acusar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de “poc nivell polític” per haver anunciat que els socialistes no pactarien ni amb el PP ni amb Bildu.

Fidel al discurs de campanya, del qual gairebé no es mou, el cap de l’executiu va reivindicar la seva formació com una marca amb molta història al darrere, que “no és producte de cap tertúlia ni s’ha creat en un plató de televisió ni des del poder”. Un trajectòria, uns principis i una gestió que, míting rere míting, posa en primer pla per confrontar amb Albert Rivera.

Crida a una majoria còmoda

En el balanç triomfalista de l’economia que fa aquests quinze dies, ahir va anar més enllà que de costum: “¿Qui parla avui de recessió i d’atur?”, es va preguntar, obviant que és, amb la corrupció, una de les principals preocupacions dels espanyols, segons el CIS. A l’Estat hi havia, a l’abril, 4.333.016 persones registrades als serveis d’ocupació.

Al vespre, en un altre míting a Saragossa, va rebaixar l’entusiasme i, quan va repetir la mateixa qüestió, no va citar l’atur. Rajoy es va preguntar només on són ara els maldecaps que hi havia a principis de la legislatura, com la prima de risc o el debat d’un rescat per a les finances espanyoles. Sense donar la recuperació econòmica per acabada, va demanar als electors una majoria àmplia en comunitats autònomes i ajuntaments per no haver de dependre de pactes. No n’hi ha prou guanyant, va alertar, sinó que fan falta “tots els vots”, intentant mobilitzar aquells que encara no han decidit quina papereta agafaran diumenge si s’acosten al col·legi electoral.

La batalla dels populars per taponar les fugues de vot s’intensifica. Al Congrés han presentat una proposició no de llei per blindar les inversions d’AVE a tot Espanya enfront de les “amenaces” de Ciutadans, que han proposat reduir la inversió i dedicar els diners a R+D. Per frenar el vot al PSOE, ahir el PP aragonès va acusar Sánchez, que era a Catalunya, de voler donar un tracte “preferencial” als catalans.

stats