VIATGE INSTITUCIONAL

Barcelona assessora Medellín per construir el seu propi 22@

L’Ajuntament ajuda a la regeneració urbana de la ciutat colombiana

Medellín és una ciutat blindada aquests dies per l’organització del Fòrum Urbà Mundial, organitzat per ONU Habitat. El desplegament policial pretén assegurar una setmana pròspera per a una ciutat catalogada anys enrere com una de les metròpolis més perilloses de l’Amèrica Llatina, que avui aspira a rentar-se la cara, per deslligar el seu nom de la droga i la inseguretat. “És una ciutat que ha fet un salt important des del punt de vista econòmic i social”, explicava ahir l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, de viatge oficial a Colòmbia i el Brasil, després de fer parada a Miami.

I un dels primers passos perquè Medellín fixi aquest punt d’inflexió són els projectes de regeneració urbana. Barcelona traslladarà la seva experiència per contribuir a la transformació del centre de la ciutat, i així eliminar l’estigma de la degradació. Emmirallada en la capital catalana -Barcelona ha rebut recentment la distinció europea de capital de la innovació-, Medellín ha estat descrita fa poc pel Wall Street Journal com a urbs referent en matèria d’innovació, un reconeixement a la feina feta.

La col·laboració es concreta en dos passos que formalitzarà la delegació catalana encapçalada per Trias. El primer és la firma del conveni marc de cooperació per intervenir al centre històric de Medellín, amenaçat per la desigualtat social, incidint en la transformació del paisatge urbà i la recuperació dels espais públics. “Han fet una aposta per sortir del pou. I creuen que el model de regeneració urbana de Barcelona els pot servir molt”, va exposar el tercer tinent d’alcalde, Antoni Vives. En segon terme, Barcelona assessorarà Medellín per desplegar un districte equivalent al 22@, l’espai de dues-centes hectàrees de sòl industrial del Poblenou convertit en un districte vinculat a l’economia del coneixement, en un dels projectes de reforma urbanística més ambiciosos projectats a Europa. Medellín vol emular aquesta estructura en un districte de 114 hectàrees al centre de la ciutat. “I no comencen de zero”, apunta Sònia Recasens, segona tinent d’alcalde, que aquests dies mantindrà un programa paral·lel a l’alcalde per explorar enteses econòmiques. La ciutat colombiana inverteix 35 milions de dòlars a l’any per desenvolupar el seu districte de coneixement i ja disposa de la universitat més important del departament d’Antioquia.

Medellín va estrenar ahir la 21a edició del Congrés del Centre Iberoamericà per al Desenvolupament Estratègic Urbà (Cideu), una xarxa de ciutats constituïda el 1993 a Barcelona per compartir experiències en planificació urbana. L’alcalde de Barcelona, president d’aquesta aliança de ciutats en els dos últims anys, va cedir la batuta a l’alcalde amfitrió, Aníbal Gaviria.