VIATGE INSTITUCIONAL

Catalunya farà projectes d’obra pública a Colòmbia

Barcelona vol ser un referent de ciutat que posa la tecnologia al servei de les persones

T reure rendiment dels contactes fets a la setena edició del Fòrum Urbà Mundial, la cimera d’ONU-Habitat que debat les grans qüestions del desenvolupament urbà a Medellín. Aquest ha estat l’objectiu de les delegacions de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, que compartien presència en una cita amb 25.000 participants i 160 ciutats representades, que també acull ONGs, universitats i entitats socials.

La Generalitat va concretar amb la banca pública colombiana (Findeter, Financiera de Desarrollo) la posada en marxa d’un conveni que facilitarà que empreses públiques del Govern s’impliquin en l’execució de projectes de planejament urbà de l’administració colombiana. “Començarem amb l’Incasòl [Institut Català del Sòl], però també podem incloure-hi altres empreses públiques, que treballen en els residus o la mobilitat”, explicava a Medellín Carles Sala, secretari d’Habitatge del Govern, en referència, per exemple, a Ferrocarrils de la Generalitat. Les empreses públiques oferirien l’assessorament tècnic per desenvolupar els projectes i posarien en contacte l’administració colombiana -ajuntaments i governs regionals- amb arquitectes i companyies catalanes. “A Colòmbia volen emular actuacions de renovació urbana que estem fent a Catalunya”, argumentava Sala.

Tecnologia per a les persones

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també va mantenir contactes amb representants de São Paulo, Santiago de Xile i Quito, amb qui l’Ajuntament teixeix relacions. “Les ciutats han de posar la tecnologia al servei de les persones, i Barcelona vol ser-ne un referent”, va exposar Trias davant de l’estand de la capital catalana al Fòrum Urbà Mundial.

L’espai, que serveix d’aparador de la ciutat fins aquest divendres, exhibeix des de grans actuacions que encara s’estan executant, com la reforma de la Sagrera i les Glòries, fins al potencial del clúster nàutic o projectes més conceptuals, com el de Les Portes de Collserola. A la cita de Medellín també hi va participar l’exalcalde de Nova York Michael Bloomberg, que va exposar la necessitat que les ciutats del futur siguin molt més verdes. Bloomberg, present a la inauguració del Fòrum, va plantejar les obligacions de les metròpolis en el debat del canvi climàtic. La gira de Xavier Trias per Amèrica (els EUA, Colòmbia i el Brasil) finalitza avui a Rio de Janeiro amb una trobada amb l’alcalde, Eduardo Paes.