12/05/2015

Colau acusa CiU d’irregularitats en la “privatització” de l’aigua

3 min
Ada Colau i el seu número 2, Gerardo Pisarello, en un acte ahir a la tarda a la plaça de Sarrià, a la zona alta de Barcelona.

BarcelonaEn el punt de mira de CiU i el PP pel vocabulari bel·ligerant en els mítings -ahir Ada Colau va lamentar que la federació se sumés a la “política de la por” dels populars mentre Artur Mas insistia que “la violència verbal” de Pablo Iglesias “acaba degenerant en violència física”-, la cap de llista de Barcelona en Comú va passar a l’ofensiva amb les propostes d’energia, que presenten una esmena a la totalitat a decisions cabdals de CiU en aquest mandat. L’activista no es va arronsar. Va carregar contra la “privatització” de la gestió de l’aigua a l’àrea metropolitana, un procés que va considerar tèrbol, materialitzat el 2013 després de l’acord “entre CiU i el PSC, i l’abstenció del PP i ERC”. Si governa, Colau revisarà la concessió del servei feta a una societat mixta, participada en un 85% per Agbar. “No donem per bona aquesta privatització, que l’Oficina Antifrau ja ha qüestionat”, va apuntar la cap de llista de la coalició de l’esquerra alternativa.

En un contacte informatiu al matí a la Fàbrica del Sol, un equipament municipal “sostenible i autosuficient” -tal com el va definir Colau-, l’activista va defensar una de les mesures estrella del seu pla de xoc: la remunicipalització de l’aigua. “Voldríem revisar el contracte i impugnar-lo”, va detallar la cap de llista de Barcelona en Comú, que qüestiona que la seva proposta impliqui una indemnització superior als 500 milions d’euros, tal com ha apuntat Xavier Trias en aquesta campanya. “La indemnització dependrà de si està ben fet el procés”, va puntualitzar Eloi Badia, número 12 de la llista i expert de la candidatura en qüestions energètiques. “Si arribat el cas s’hagués d’indemnitzar, faríem un debat públic. A diferència de com es va fer la privatització, facilitaríem una eina de participació perquè fos la ciutadania la que opinés sobre la qüestió”, va afegir Colau, que va recordar que el 2010 els jutjats de Barcelona van posar de manifest “l’opacitat” en la gestió de l’aigua que Agbar estava fent sense haver guanyat cap concurs públic.

Un operador energètic municipal

La coalició ja havia avançat diumenge que, si guanya les eleccions, després del 24-M convocarà Agbar, Gas Natural i Endesa per exigir a les companyies que acabin amb els talls de subministrament d’aigua, llum i gas a les llars amb dificultats econòmiques. Ahir, a banda del procés de municipalització de l’aigua, Colau va anunciar que crearà un operador energètic municipal que garanteixi l’eficiència i l’estalvi a la ciutat, i “acabi amb la pobresa energètica”, que afecta uns 80.000 barcelonins, segons la candidata. La número 4 de la llista, Janet Sanz, va detallar que l’operador podria fer la funció de comercialitzador d’energia, sempre sota el control ciutadà. “Volem que el 100% de l’energia que consumeixi l’Ajuntament sigui energia verda”, va reblar Sanz. “Es tracta que la gent pagui menys, i que els impactes socials i ambientals siguin menors”, va dir la regidora d’ICV.

Plantejades les mesures en energia, Colau va completar la jornada amb un acte a Sarrià, conscient que no en té prou amb els vots dels barris populars si vol aspirar a desbancar Trias de l’alcaldia. A Sarrià va incidir en els atacs a CiU i PP per haver alimentat la precarització i les desigualtats, i va negar que vulgui provocar conflictes entre barris: “Diem que la renda ha baixat més a Nou Barris que a Sarrià o les Tres Torres. Però això no situa uns barris contra altres: tots s’han d’agermanar contra la desigualtat”.

Una moneda pròpia per pagar als comerços

Barcelona en Comú vol crear una moneda pròpia per a Barcelona. I ho vol fer per fomentar el consum en el comerç de proximitat. La coalició que encapçala Ada Colau ha inclòs aquesta proposta al seu programa electoral i es basa en els plantejaments de diferents cooperatives socials i les experiències que ja funcionen en altres ciutats. Es tracta d’una moneda amb una taxa de canvi favorable respecte a l’euro que només es podria fer servir en els comerços barcelonins. El consistori fomentaria l’ús de la moneda, ja que hi pagaria part de les subvencions i de les nòmines dels treballadors, i acceptaria que els ciutadans també la fessin servir per pagar les taxes municipals. La proposta s’emmarca en la promoció de l’economia cooperativa i solidària que defensa la coalició.

stats