22/10/2014

Crítiques dels infermers pels errors en la formació

2 min
Dos auxiliars d’infermeria es col·loquen els equips de protecció individual (EPI) per atendre pacients d’Ebola.

Barcelona“No s’ha fet tot el que es podia per minimitzar un possible risc de contagi”. La frase és de Máximo González Jurado, president del Consell General d’Infermeria, que ahir va presentar un informe sobre les actuacions en l’atenció de pacients amb Ebola a l’estat espanyol. L’estudi, fet públic hores abans que es confirmés que Teresa Romero ha superat definitivament el virus de l’Ebola, conclou que els protocols, la formació i l’entrenament dels professionals sanitaris ha sigut “insuficient”. El que va denunciar ahir l’organització que agrupa els col·legis d’infermeria s’ajusta al testimoni verbalitzat per Juan Manuel Parra, el metge que va atendre Romero al servei d’urgències de l’Hospital d’Alcorcón. En una carta als seus superiors, Parra va especificar les condicions en què va treballar i que li van facilitar vestits de menys protecció que el que estableixen els protocols. “Les mànigues m’anaven curtes en tot moment”, va detallar per ser explícit.

En la redacció de l’informe del Consell General d’Infermeria hi han participat experts en bioseguretat, salut laboral, malalties infeccioses, emergències i dret laboral i penal. Els analistes han comprovat que tant en l’atenció dels missioners repatriats -Miguel Pajares i Manuel García Viejo- com en el contagi posterior de l’auxiliar d’infermeria s’ha vulnerat la normativa vigent en matèria de prevenció de riscos laborals i riscos biològics, així com la llei d’ordenació de les professions sanitàries. González Jurado també va alertar ahir que a l’Hospital Carlos III hi va començar a treballar personal sanitari “sense haver rebut cap formació”. Segons el document, dels infermers designats per atendre els casos d’Ebola a l’Estat -vuit professionals que van estar al costat dels dos missioners i de Romero han participat en l’estudi-, un mínim de tres van entrar a cuidar els religiosos sense cap tipus de formació prèvia.

En l’informe es constaten detalls de la confecció dels equips de protecció individual (EPI) que vulnerarien els protocols. Per exemple, que els guants externs tenen la mateixa longitud de maniguet que els guants interns -quan les recomanacions especifiquen que el guant extern ha de superar el canell i cobrir la màniga del vestit de l’EPI- o que les ulleres no disposaven d’un sistema que evités que s’entelessin quan els sanitaris eren dins de l’habitació amb els pacients aïllats. González Jurado va anunciar que posaran l’estudi en mans de la fiscalia perquè entenen que les nombroses infraccions de la normativa podrien derivar en responsabilitats en els àmbits laboral, civil i penal.

La resposta del Carlos III

L’organització que agrupa els col·legis d’infermeria va lamentar que des del primer moment es culpabilitzés Teresa Romero del contagi. “Mai és el sistema el que s’equivoca, sinó els professionals”, va apuntar ahir el president de l’entitat. Després de les queixes dels professionals, l’Hospital Carlos III va respondre que els equips de protecció utilitzats per atendre pacients d’Ebola ingressats han sigut els adequats segons els protocols internacionals. El centre també va detallar que han estat formant personal per combatre casos de contagi des del mes d’abril.

stats