02/03/2016

Esmena a Rajoy, diàleg català i reformes: l’agenda socialista

3 min
Albert Rivera, únic aliat per ara de Sánchez, va rebre dos agraïments durant el discurs de l’aspirant socialista pel seu “coratge” i “valentia”.

MadridDurant una hora i mitja de discurs, Pedro Sánchez va fer dos agraïments a Albert Rivera, soci preferent dels socialistes espanyols. El líder del PSOE va elogiar el “coratge” i la “valentia” del president de Ciutadans, l’únic aval amb què compta avui per bastir el “govern del bé comú” que tant ambiciona. Amb Rivera hi ha pactat un full de ruta reformista -Podem li exigia mesures rupturistes en el capítol econòmic i social- que esmena les polítiques dels quatre anys de majoria absoluta del PP i és inflexible en el debat territorial. Subratllava ahir Sánchez que un executiu de les forces del canvi ha d’atendre cinc grans desafiaments: la creació de llocs de treball, la lluita contra la desigualtat, el combat contra la corrupció, l’enfortiment del paper d’Espanya al món i la resolució de la crisi de convivència amb Catalunya. “És imprescindible actuar”, reblava l’aspirant, que avui serà replicat amb duresa.

Des de la Constitució

Recuperar el diàleg amb la Generalitat i encetar la via federal

“Catalunya forma part d’Espanya”, va dir Sánchez, disposat a argumentar que la defensa de la unitat de l’Estat no passa exclusivament per la negació del problema català. “Als socialistes ens dol constatar que part de la societat catalana ha desconnectat del nostre projecte comú”, va admetre per renegar de l’estratègia del PP davant dels anhels sobiranistes de Catalunya. La seva solució, compromès com està -va dir- amb el respecte a la llei i la Constitució, inclou una reforma de la carta magna en sentit federal i l’activació de les comissions bilaterals Estat-Generalitat, que no es reuneixen des de l’estiu del 2011. Recuperar el “diàleg” i “bastir ponts”, va raonar per fixar el camí. La negació del dret a decidir, però, és ben explícita en el pacte amb Ciutadans.

Derogar la petjada popular

Nova llei d’educació, universalitat de la sanitat i més despesa social

Conscient que l’acord subscrit amb Rivera l’allunya del flanc esquerre, ara ocupat per Podem, el líder socialista es va esforçar a recalcar que un govern capitanejat per ell revisarà el rumb dels populars, sobretot en matèria social, però també en la defensa dels drets civils. Sánchez va enumerar la seva determinació per gestar una nova normativa educativa en mig any, recuperar la universalitat de la cobertura sanitària i revitalitzar el finançament de la llei de la dependència, un esforç econòmic que ha recaigut en les malmeses arques de la Generalitat. La creació d’ocupació -amb la derogació dels “elements més nocius” de la reforma laboral- i el combat a la desigualtat -amb una nova reforma de la llei hipotecària- van formar part de la llista de prioritats socialistes.

Reformes i absències

Proposta fiscal i sense referències a la supressió de les diputacions

Pivotant en una proposta d’ordre -que no incomodés Ciutadans-, el discurs del líder del PSOE va buscar espais per interpel·lar Podem, conscient que sense Pablo Iglesias la seva serà una investidura fallida. Ho va fer quan va proposar un enduriment de les iniciatives per combatre la corrupció, per exemple, en el terreny del frau fiscal (va censurar les amnisties plantejades per Rajoy). Sánchez va defensar una reforma fiscal que elevi la capacitat recaptatòria de l’Estat i es va comprometre a negociar amb Brussel·les una flexibilització dels objectius anuals de dèficit. En canvi, va estalviar-se referir-se a la supressió de les diputacions, un aspecte inclòs en l’acord amb Rivera que portava escrit al discurs i no va esmentar.

stats