COOPERACIÓ
Misc 17/02/2014

El Govern tria Marta Macias per dirigir les polítiques de cooperació

Rellevarà el dimissionari Carles Llorens al capdavant de l’ACCD

i
Joan Serra
2 min

BarcelonaDesprés de mesos de tensions entre el Govern i les ONG, Carles Llorens va anunciar dilluns passat la seva renúncia com a director general de Cooperació i responsable de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). La sortida de Llorens tancava una etapa en la qual s’ha aplicat un ERO a la meitat de la plantilla de l’Agència, s’ha produït una reducció dràstica del pressupost destinat a cooperació -dels 15,3 milions d’euros del 2012 als 6,2 milions que es preveuen per al 2014- i s’ha desgastat la relació amb les ONG pels impagaments de la Generalitat al sector. Havent dimitit Llorens, Marta Macias assumirà el càrrec de directora general de Cooperació.

El nomenament de Macias com a màxima responsable de les polítiques de cooperació de la Generalitat es podria concretar en la reunió del Govern de demà. Macias havia exercit de delegada a Catalunya d’Ajuda en Acció, una ONG que treballa per a l’eradicació de la pobresa en 21 països de tres continents (Amèrica, l’Àfrica i l’Àsia). Amb anterioritat també havia assumit la direcció de relacions externes al Fòrum de les Cultures de Barcelona. Coneixedora del sector, la seva elecció serà rebuda per les entitats amb un gest de complicitat. La Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament havia sol·licitat reiteradament la dimissió de Llorens. Més enllà dels impagaments, les entitats entenien que l’anterior director de l’ACCD no havia orientat de manera adequada el desplegament de les polítiques de cooperació. Aquest divorci va empènyer Llorens a traslladar la seva renúncia al president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller de Presidència, Francesc Homs, i el secretari d’Exteriors, Roger Albinyana.

Millorar relacions amb les ONG

El primer assumpte que haurà d’entomar Macias és recuperar el diàleg amb les ONG, que s’ha deteriorat en els últims mesos, i complir el calendari de pagaments per liquidar el deute. En el comunicat en què va argumentar la seva dimissió, Llorens va detallar que qui el rellevés a la direcció general de Cooperació es trobaria “una Agència ordenada”, però que tindria “el repte de millorar la relació amb el sector”. En una conversa amb l’ARA, l’exdirector de l’ACCD recordava que el seu mandat havia estat marcat per les dificultats associades a les restriccions pressupostàries, un escenari que també haurà d’afrontar la seva successora. “He fet el que calia fer. No és el que hauria volgut fer, però tocava fer-ho -expressava Llorens per sintetitzar el context de la seva etapa-. Hauria volgut una cooperació potent, en un moment en què Catalunya necessita projecció internacional”, va afegir. Aquest serà el repte de Macias.

stats