05/06/2013

El Govern rebaixa fins a 40 milions la recaptació de la taxa turística

2 min

Barcelona.Amb la taxa de l'euro per recepta recorreguda al Tribunal Constitucional -que ha allargat la suspensió cautelar de l'impost-, el Govern va passar balanç ahir a la recaptació obtinguda en els primers mesos d'aplicació de la taxa turística. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va detallar que entre el novembre de l'any passat i el març d'aquest any s'han recaptat vuit milions d'euros. Portaveus de la conselleria de Puig van expressar que els ingressos obtinguts -el Govern calcula que representen un 12% de les pernotacions de l'any- s'ajusten a les previsions fetes per als primers mesos d'entrada en vigor de l'impost. Puig va apuntar que la recaptació que s'assolirà en el tancament d'aquest exercici -tenint en compte que el segon i el tercer trimestre de l'any són els mesos més rellevants pel que fa a les pernoctacions de turistes- superarà els 40 milions d'euros. Aquesta xifra és sensiblement inferior als 50 milions d'euros de l'última previsió feta per l'executiu d'Artur Mas. De fet, en la presentació dels pressupostos del 2012 la Generalitat havia arribat a valorar el benefici de la taxa en 100 milions.

Felip Puig no renuncia a assolir l'horitzó inicial de recaptació. Tot i això, el conseller va admetre ahir que aquests ingressos s'aconseguiran quan es completi la regularització de tots els habitatges d'ús turístic i la taxa estigui plenament implantada. Puig va recordar que els recursos associats a la taxa es repartiran entre els ajuntaments (30%) i les polítiques de promoció turística (70%), que el Govern impulsarà de manera consensuada amb les empreses i associacions del sector.

L'impost oscil·la entre els 0,5 i 2,5 euros per persona i nit. A Barcelona, els turistes que s'allotgen en hotels de cinc estrelles o en creuers hauran de pagar 2,5 euros per pernoctació. Els hotels de quatre estrelles facturaran 1,25 euros per nit i la resta d'establiments, 0,75 euros. En canvi, a la resta de Catalunya l'impost fixat és de 2,5 euros per nit en hotels de cinc estrelles, 1 euro als de quatre estrelles i 0,5 a la resta.

stats