14/04/2015

Josep Fontana i Maria Salvo aporten “memòria” a la llista de Colau

2 min
Ada Colau i Gerardo Pisarello, amb l’historiador Josep Fontana, ahir al passatge de la Canadenca.

BarcelonaL’escenari triat ahir per Barcelona en Comú per presentar les dues incorporacions que tancaran la llista tenia una significació especial. El passatge de la Canadenca, situat en un dels vèrtexs de l’avinguda Paral·lel, remet a una de les vagues pacífiques més importants de la primera part del segle XX, la Vaga de la Canadenca, que el febrer del 1919 va paralitzar Barcelona i bona part de la indústria del país. Aquella mobilització obrera, que va allargar-se un mes i mig, va iniciar-se en una fàbrica propietat d’un banc canadenc -d’aquí el nom que va adoptar- i va desembocar en la conquesta de la jornada laboral de vuit hores. Ada Colau va recordar ahir aquest episodi d’èxit ciutadà per presentar dos fitxatges de la seva candidatura: l’historiador Josep Fontana i l’activista antifranquista Maria Salvo.

Fontana (1931), catedràtic emèrit d’història i director de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra, i Salvo (1920), fundadora de l’entitat Les Dones del 36 i expresidenta de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics, tancaran la llista de Barcelona en Comú. Colau -líder de la coalició de l’esquerra alternativa en què estan integrades Podem, ICV, EUiA, Procés Constituent i Equo- va considerar “un honor i una responsabilitat històrica” la incorporació de les dues personalitats. “La nostra candidatura vol demostrar que es pot fer política d’una manera diferent. Però no es pot fer un projecte de regeneració sense memòria. Som una candidatura nova, però amb memòria i fortament arrelada a la ciutat”, va afirmar Colau, que va subratllar que tant l’historiador com l’activista antifranquista són “exemples d’un compromís amb la justícia social i les llibertats que té més vigència que mai”.

Acompanyat per Colau i Gerardo Pisarello -número 2 de la llista-, Fontana va raonar els motius que l’han empès a sumar-se al projecte. Referint-se als fets de la Vaga de la Canadenca, exemple de conquesta de drets socials, va apuntar que ara “comença un moviment que permetrà canviar l’Ajuntament”. “No serà fàcil, per fer-ho necessitem el suport del carrer”, va defensar Fontana, referent per a diverses generacions d’historiadors i figura rellevant de la lluita antifranquista. Fontana, que va criticar l’actuació del govern municipal al Paral·lel, va reclamar un consistori transparent: “Volem un Ajuntament en què els ciutadans tinguin veu i vot”.

Salvo, que no va poder assistir a la presentació, va demanar que es llegissin unes paraules en nom seu. L’activista antifranquista entén que el projecte Barcelona en Comú “vol recuperar els mateixos valors pels quals tantes i tants vam lluitar”. Empresonada per activitats clandestines en contra del règim franquista i militant activa del PSUC, Salvo va patir tortures a la presó de les Corts i va viure anys privada de llibertat. El 2006 va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi.

stats