L’últim càstig exemplar per comportaments racistes: perdre la feina

“Hem notat el suport dels aficionats, que han aplaudit l’actuació del club. Fins i tot hem rebut correus de Mèxic i el Brasil per felicitar-nos”. Isabel Tarragó és la presidenta del Llagostera i ahir feia balanç de la decisió de declarar persona non grata l’aficionada que diumenge -durant el partit entre l’equip gironí i el Racing de Santander- va interpretar el comportament d’un mico davant del jugador africà Mahmadou Koné. El Llagostera va decidir dilluns prohibir l’entrada al camp a l’aficionada, que no és sòcia de l’entitat, tot i que és coneguda al club. Havia estat la parella del marit de la presidenta del Llagostera.

“Quan es produeixen aquests comportaments cal ser contundents”, apunta Tarragó. El FC Barcelona encara ho va ser més. La dona, que treballava a les taquilles del Museu del Barça, va ser acomiadada després que les imatges de televisió corroboressin el comportament racista. Portaveus del club blaugrana van explicar a l’ARA que es va optar per un càstig exemplar -un acomiadament disciplinari- perquè l’actitud de la treballadora va ser contrària als valors del Barça i a la lluita de l’entitat contra el racisme. A més a més, el club té un codi ètic -aplicable tant a empleats com a directius, socis i proveïdors- que estableix actuacions que lesionen aquests principis i valors. En l’article 4.14 del codi es detalla com a censurable “la discriminació o tracte inadequat per raons de gènere, raça, color, nacionalitat, creença, religió, opinió política, estat, orientació sexual, minusvalidesa o qualsevol altra circumstància personal protegida pel dret”.

Tolerància zero amb el racisme

El futbol ha respost de manera contundent als últims episodis de racisme. Quan a l’estadi del Vila-real un aficionat va llançar un plàtan al blaugrana Dani Alves, el club de Castelló va identificar l’autor i li va retirar el carnet per a tota la vida. El Comitè de Competició va valorar la diligència del Vila-real: va decidir no tancar el Madrigal i va rebaixar la multa a 12.000 euros.