15/05/2014

L’últim gran projecte de Martínez Sistach

3 min
El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha impulsat el congrés.

Barcelona“Mentre hi ha vida, hi ha esperança”. És la frase que va verbalitzar el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, quan ahir va ser qüestionat respecte de si el Congrés Internacional sobre la Pastoral en les Grans Ciutats marcarà el punt final de la seva etapa al capdavant de l’Arquebisbat de Barcelona. Amb ironia, Sistach defuig les preguntes sobre el seu futur. Té ganes i forces per continuar, però és conscient que el Vaticà, a través de la nunciatura -l’ambaixada de la Santa Seu a Madrid-, ja ha iniciat els contactes per sondejar el relleu, tal com va avançar l’ARA el 25 d’abril. Amb 77 anys, el cardenal va formalitzar la renúncia coincidint amb el seu 75è aniversari, tal com marca la normativa canònica. Ara s’aplica una pròrroga, fins que el papa Francesc en nomeni el successor, una situació calcada a la del cardenal Antonio María Rouco Varela a Madrid.

Si la Santa Seu optés per la via més contemporitzadora, ajornaria el relleu de Sistach fins que no s’aclareixi la hipotètica celebració de la consulta del 9-N: l’elecció del nou inquilí de l’Arquebisbat de Barcelona serà escrutat en clau política en ple debat sobiranista i un perfil que no s’ajustés al dret a decidir seria rebut amb recels per amplis sector de l’Església. Els esforços que Sistach ha dedicat al congrés internacional presentat ahir -es programarà en dues tongades, i la primera es farà del 20 al 22 de maig- també serien un argument per endarrerir la substitució, que algunes fonts no descarten que es pugui produir amb més celeritat, aquest mateix estiu. “El meu desig és donar-hi continuïtat”, va apuntar Sistach en referència al congrés que Barcelona impulsa per debatre els reptes evangelitzadors en les grans metròpolis.

El projecte compta amb l’impuls del Papa, com es va encarregar de subratllar ahir Sistach. De fet, el pontífex rebrà un grup d’una vintena de cardenals i arquebisbes que del 24 al 26 de novembre d’aquest any es reuniran a Barcelona per participar en la segona etapa del congrés, dissenyada per analitzar els avenços fets en les sessions d’aquest mes de maig i validar un document conclusiu amb propostes concretes. L’audiència al Vaticà està programada pel 27 de novembre.

La setmana que ve, al Seminari Conciliar de Barcelona, un grup de sociòlegs i teòlegs analitzaran qüestions com l’encaix del cristianisme en l’entorn urbà. La llista d’experts inclou Manuel Castells, Marc Augé, Javier Elzo, Angeli di Berardino, Benjamín Bravo, Luca Bressan, Jean-Bosco Matand, Alphonse Borràs i Carlos M. Galli. Al matí es programaran les ponències i, a la tarda i a porta tancada, es faran els debats amb ponents i experts, una discussió que s’afegirà al material que cardenals i arquebisbes analitzaran al novembre, abans de visitar el Papa. “A les grans ciutats hi veiem problemes com la marginació, la despersonalització o la falta d’habitatge. L’Església té l’obligació de donar resposta a aquests grans problemes”, va exposar Sistach. “Les grans ciutats tenim problemes que són comuns”, va afegir l’arquebisbe de Barcelona, decidit a afrontar les exigències de la “nova evangelització”.

El paper dels joves i els divorciats

En les sessions de treball s’afrontaran altres desafiaments, com el paper dels joves i els nous models de família. “Segur que en parlarem”, va dir Sistach. No és estrany que l’encaix dels divorciats aparegui en els debats tenint en compte que en el sínode de bisbes de l’octubre -amb el lema Els desafiaments pastorals sobre la família en el context de l’evangelització - es plantegi un gest clar de desgreuge cap als catòlics divorciats i casats en segones núpcies, avui exclosos dels sagraments. El Papa ja va traslladar un qüestionari a totes les conferències episcopals per preparar el sínode.

stats